12.3.08

Sininen kolmepistepirkko

Yhdysvaltojen ydinkokeet nimettiin 40-50-luvuilla hyvin rationaaliseen tyyliin. Kullakin koesarjalla oli nimi, esimerkiksi Buster-Jangle, ja siinä räjäytetyt pommit nimettiin aakkosten kirjainten mukaan tyyliin Able, Baker, Charlie, Dog, Easy, ja niin edelleen. Järkevää, selkeää ja siistiä.

Vuonna 1962 amerikkalaiset keksivät räjäyttää ydinpommeja avaruuden rajamailla, ja näille kokeille annettiin jokseenkin mielikuvitukselliset nimet, kuten Bluegill Triple Prime. Jokuhan nämä nimet aina keksii, mutten ajankohdan huomioon ottaen voi välttyä ajatukselta, että nimistä (saati itse kokeista) päättänyt taho oli altistunut LSD:lle, jota USA:n armeija ja CIA tuolloin terhakkaasti tutkivat.

Räjähdykset ovat kyllä psykedeelisen näköisiä. Mutta mistä nimet? Bluegill on isoaurinkoahven ja triple prime viitannee matemaattiseen heittomerkkisymboliin, jota on aikoinaan käytetty merkitsemään sarjallisuutta. Ydinkoesarjassa on Wikipedian mukaan ollut neljä Bluegill-nimistä koetta, joista kolme ensimmäistä, Bluegill, Bluegill Prime ja Bluegill Double Prime epäonnistuivat, kun kantoraketeissa ilmeni vikoja kesken kaiken. Ehkä selitys on yksinkertainen. Nimet ovat saattaneet muuttua lennossa - Prime tarkoittaa "uusiksi", Double Prime on "toistamiseen" ja Triple Prime "kolmas kerta toden sanoo". Niinhän se sitten sanoikin.

Ei kommentteja: