29.2.08

Kone-ihmis-näkö

Teknobloggaaja Robert Scoble liikuttui kyyneliin Microsoftin tuotejulkaisusta. Niin minäkin. Kyseessä on sovellus nimeltään World Wide Telescope. Vielä se ei ole toiminnassa, mutta kun systeemi saadaan tänä keväänä pystyyn, voi maailmankaikkeuden ihmeitä zoomailla Google Earthin tapaan. Lyhyt esittelyvideokin on olemassa.

Tuskin mikään asettaa asioita kohdilleen samalla tavalla kuin tähtitaivaan katselu ja maailmankaikkeuden koon, historian, aikaskaalan ja silkan kauneuden ihmettely. Siksi World Wide Telescope saattaa hyvinkin olla subversiivisin internet-sovellus ikinä - paljon vaarallisempi kuin Google tai poliittinen propaganda. Millä perusteella diktatuurivaltiot muka voisivat torjua viattoman luonnontieteellisen verkkosivuston? Eivät millään, ja samalla World Wide Telescope muokkaa tehokkaammin ihmismieltä kuin mikään politiikka tai "väärä" hakutulos ikinä. Kun ymmärtää oman paikkansa maailmankaikkeudessa, poliittiset pelit ja kaikki ideologis-uskonnollinen hurmahenkisyys alkavat tuntua irvokkailta, ja tämän kehityksen soisin tapahtuvan maailmanlaajuisesti.

Olen tottakai idealistinen ja astronomia-asioissa tunteellinen hölmö, mutta minkäs sille mahtaa.

1 kommentti:

Kriisi kirjoitti...

Tämä tiedonjyvä oli mennyt minulta ohi. Valosaasteeseen hukutettu kaupunkilainen kokee täällä juuri pieniä onnen tunteita.