31.10.07

Lyhestä virsu tuohinen

Kirjoitin lehdistötiedotteen tuttavani taidenäyttelyä varten näkemättä teoksia tai tietämättä niistä muutenkaan mitään. Tiesin vain, että ne on kehystetty vanhoihin ikkunanpokiin. Puppugeneraattori lauloi, kirjoitin parilla tosiasiapalasella maustettua, lähinnä ikkunankarmikehyksistä kehrättyä putua ja höhhää, mutta sellaista, joka saisi minut itseni kiinnostumaan näyttelystä, jos lukisin tekstin lehdestä. Silmänkääntötemppu onnistui, ja tiedote ei ainakaan ole ristiriidassa töiden kanssa. En vain meinannut kehdata lukea sitä enää painettuna, mutta tein sen silti noloutta uhmaten. Ilmaisjakelulehden toimittaja oli taitavasti muuttanut pari tekstissä ollutta retorista kysymystä lainauksiksi, jolloin syntyi vaikutelma, että hän oli käynyt haastattelemassa taiteilijaa. Toinen silmänkääntötemppu.

--

Bussi pysähtyi pysäkille ja laski matkustajat keskiovesta ulos. Minä ja kaksi muuta odottelimme kiltisti etuoven kohdalla päästäksemme sisään, painoimme ovenavausnappia ja koputtelimme lasiin. Kuski ei avannut ovea, vaan lähti liikkeelle. Kimmastuin, potkaisin bussin kylkeen ja huusin vitun nuija! Ei auttanut, bussi solahti liikennevirtaan. Rauhoituin saman tien, ja ihmettelin muutenkin reaktiotani. Tähdensin vielä vieressäni seisoneelle naiselle, että nuijalla viittasin bussikuskiin, en häneen. En varsinaisesti edes ehtinyt suuttua, mutta olen sitä mieltä, että ihmiset tarvitsevat palautetta käyttäytymisestään, ja suuttuminen on palautteena tehokas. Toivottavasti minua ei pidetty arvaamattomana huligaanina.


--

Bussipysäkillä tapahtunutta osa II. Odottelin aamupimeässä Kehä I:n varrella olevalla bussipysäkillä kollegaani, jonka oli määrä ottaa minut autoonsa ja suunnata lennossa kohti kaukaista Kouvolan kaupunkia työmatkan merkeissä. Auto ajoi pysäkille. Avasin takaoven istuin takapenkille ja pamautin oven kiinni, huomasin että kuskin ja hänen vieressään istunut nainen kääntyivät katsomaan minua silmät selällään. En ehtinyt edes sanoa moi, vaan siirryin suoraan sorittelemaan että väärä auto. Noustessani pois nainenkin nousi ja sanoi, ettei ollut ensimmäinen kerta. Ei varmasti, mistä sitä aina pimeässä kaikista autoista tietää, varsinkaan kun ei ole tiedustellut kollegaltaan millainen auto hänellä oikein on.

Matka sujui mukavasti, ollen oikein virkistävä. Navigaattori ohjasi meidät Korian läpi, paikkakunnan, jota en ollut ennen nähnytkään.

--

Ikea lupasi viime viikolla toimittaa rikkinäisen osan tilalle uuden tämän viikon alkupuolella. Nyt ei ole enää alkupuoli. Soitan sinne huomenna, olen ystävällinen ja ymmärtäväinen ja ehdotan jopa, että jos osa löytyy Espoon ja Vantaan tavaratalosta, joku työntekijä ottaa Ikea-pakun ja tuo sen minulle illalla ihan itse, kuljetusliikkeen asemesta. Jos homma ei toimi ja osaa ei tule perjantaihin mennessä. teen kirjallisen reklamaation ihan vain siitä ilosta, että pääsen kerrankin niin tekemään. Mutta ystävällisesti tietenkin, on paljon inhottavampaa joutua vastaanottamaan ystävällinen reklamaatio reklamaation hoitotavasta kuin kiukkuisen hirviöasiakkaan tunne-elämäpitoinen purkaus (sille voi nimittäin nauraa kollegojen kanssa ja näin purkaa omaa ärsyyntymistään). Ikealla luulisi olevan jonkinlainen reklamaatioiden kirjausjärjestelmä, jonne kaikki täytyy logata, eli ei reklamaatiota ohittaakaan voi.

--

Täytyisi katsoa Youtubesta Anna-jon jo kauan sitten suosittelema BBC:n The Century of the Self.

--

Taloussanomien hengästyneen säntäilevä otsikointityyli ärsyttää, ihan kuin kaikki talouden tapahtumat olisivat dramaattisia ja järisyttäviä: "Työnantaja murskaa nyt eliittiduunarit" ja niin edelleen. Tyyli on vähän rauhoittunut pahimmasta, mutta silti käy hermoille. Talousuutisten lukeminen on kiinnostavaa, mutta siitä tulee lopulta likainen olo. Niinpä menin EMMAn Dali-näyttelyyn ja tykästyin Pyhää Hieronymusta esittävään maalaukseen, joka on linkistä avautuvassa kuvassa levottoman oloinen, mutta luonnossa sopusointuinen ja kiehtova. Museokeikka oli mainio. Täytyy tietää keinot joilla pestään maailman lika pois ja palautetaan tasapaino.

1 kommentti:

opax kirjoitti...

Erinomaista luettavaa. Kiios.