9.10.07

Älä silmä pieni katso mihin vain

Tänään olin aikeissa käyttää sähköpostiviestissä lausahdusta incompetent nincompoops, mutta hillitsin itseni ja kirjoitin sen asemesta perhaps the decision makers did not have the time to fully consider the matter.

Kotimatkalla luin Hesarista, että yksikään suomalainen TV-kanava ei esitä Why Democracy -dokumenttiprojektin osaa Bloody Cartoons, joka kertoo Muhammed-pilakuvajupakasta. Tässäkin tapauksessa lienee niin, ettei asiaa ole ihan kokonaan ja loppuun saakka harkittu.

Hesari letkauttaa ylimielisesti, että "Bloody Cartoons [sic] voi katsoa myös MySpacessa ja Ylen Areenassa. Tietoa, keskustelua ja linkkejä elokuvaan voi etsiä osoitteesta www.whydemocracy.net."

No, Myspacesta löytyi tämä traileri ja Why Democracysta samaten. En jaksa enää etsiä, eiköhän koko filmikin jostakin aikanaan löydy. Onneksi en omista televisiota, enkä ole maksanut tv-maksuakaan (jolla Why Democracy -projektia osaltaan rahoitettiin). Netin videotarjonta on televisiota parempaa, ja niin se tulee tässäkin asiassa olemaan.

Oikeastihan esittämättömyyden taustalla lienee pelko siitä, että yksi tunnetusti aggressiivinen ja uskontonsa nimissä terroritekoja tehnyt kansanryhmä voisi ehkä-mahdollisesti kiihottua asiasta. Pelko lienee ylimitoitettu, sillä jos tanskalaiset ja britit uskaltavat dokumentin esittää, luulisi esittämisen olevan turvallista Suomessakin. Tässä voisi olla yksi argumentti dokumentin esittämisen vaatimiseen: on rasistista ja suvaitsematonta kuvitella, että sen yhden kansanryhmän edustavat ryhtyisivät väkivallantekoihin jonkin niin mitättömän asian kuin televisio-ohjelman vuoksi. Tämä argumentti on tottakai virheellinen, kuten Theo van Gogh voisi kertoa jos eläisi, mutta tarkoitus pyhittää keinot.

2 kommenttia:

Kati Parppei kirjoitti...

"Tänään olin aikeissa käyttää sähköpostiviestissä lausahdusta incompetent nincompoops, mutta hillitsin itseni ja kirjoitin sen asemesta perhaps the decision makers did not have the time to fully consider the matter."

Ah, arjen välttämätöntä diplomatiaa, joka voitelee kanssakäymisen särmättömäksi ja sileäksi. Sääli, sääli. Nincompoop on haukkumasanojen helmi, joka ehdottomasti ansaitsisi ahkerampaa käyttöä.

Dyro kirjoitti...

Juu, tai oikeasti tuollainen diplomaattinen kielenkäyttö välittää kyllä viestin "olen vihainen", ilman että tartuttaa vihaista tunnetilaa vastaanottajaan. Tunnetilat tarttuvat niin kovin herkästi ja häiritsevät asioista keskustelua, joten tällaisia siloittelevia sanankäänteitä täytyy kehitellä, jotta kanssakäyminen pysyisi edes joten kuten järkevänä.

Nincompoop on todellakin mainio sana, minulle tulee siitä aina mieleen jokin suippohattuinen puutarhatontun näköinen menninkäinen tai vastaavanlainen pikku maahinen tai hölmö tonttu.