27.8.07

Moniviestin

Loma oli ja meni, mukava olikin, mutta nyt ei jaksa blogata siitä. Jostakin syystä asioiden parhaistosta ei tule blogattua, laiskuutta sellainen.

Ostin lomaltapaluuni kunniaksi uuden puhelimen, mallia Nokia 6290. Nypläsin Verkkokaupan myymälässä muutamaakin ennalta valitsemaani puhelinmallia hartaasti ja pitkään, ja tämän näppäimistö ja näyttö veivät voiton. Verkkokaupan myymälässä siksi, että siellä puhelimet ovat aidosti toiminnassa, eivätkä pelkkiä näytekappaleita värillisellä kuvaruututarralla varustettuna. On mielenkiintoista, mitä häiritseviä piirteitä puhelinten fyysisestä toteutuksesta paljastuu, kun puhelinta pääsee käyttämään oikeasti, eikä vain hypistelemään. Esimerkiksi 6110 Navigatorin näppäimistö oli hankalan pieni, ja 6210:n samasta syystä vaikeasti paineltavissa, mutta 6290:ssä on sopivan lavea näppis minun makuuni ja puhelin tuntui muutenkin tukevasti tehdyltä. Kosketusaistin kertomaa ei pidä sivuuttaa.

Tärkeät taktiiliset seikat olivat siis kunnossa, ja puhelin siirtyi omistukseeni, korvaten samalla kolme ja puoli vuotta vanhan peruspuhelimeni, joka oli pahus vieköön alkanut bugittaa näppäimistönsä osalta, ja puuttuihan siitä mp3-soitin, mikä on suurempi haitta.

Tuumailin, etten tunne kovinkaan suurta mielihyvää puhelimen ostamisesta, tuntuu samalta kuin ostaisi laadukkaan tarvekalun: hyvät sakset tai terävän kirveen. Ei erityistä euforiaa, vaan lähinnä tyytyväisyyttä siitä että asia on hoidettu eikä sitä tarvitse pohtia enempää.

Kotona leikin kännyllä ja totesin sen aika kivaksi käyttää, intuitiiviseksikin (kuinkahan paljon ns. intuitiivisesta käytettävyydestä on vanhojen mallien perusteella toimimista).

Sitten asensin PC Suiten, ja siitä sitten alkoikin hermostus. Olen tietenkin kuullut kauhutarinoita ohjelmistosta, mutta ne on aina helppo sivuuttaa käyttäjän osaamattomuutena tai huonona onnena. Vaan ei, PC suitessa on sama vika mikä niin monessa laitevalmistajan softassa: se yrittää ilmentää jotain helkkarin brändiä ja näin tehdessään ohittaa monet Windowsin vakiokäyttöliittymän piirteet. Seurauksena on a) orientoitumista vaativa käyttöliittymä ja b) hitaus. Näistä kohta b on kertaluokkaa ärsyttävämpi kuin a. Luonnollisesti PC Suiten sulkeminen on hankalaa, ja puhelimen ollessa kytkettynä ruudun alareunaan tulee jatkuvasti viestejä puhelimen löytymisestä ja uuden laitteen tunnistuksesta.

Teknoilusta suuttuneena latasin puhelimeeni vastapainoksi hippimusiikkia, eli Pekka Strengiä (se piti tehdä erillisellä musiikkitiedostojen manageerausojelmalla tottakai) ja sain ilmoituksen, että kappaleet eivät tule näkyviin puhelimessa ennen kuin puhelimen musiikkikirjaston päivittää. Miksi ihmeessä niin pitää tehdä? Huonous! Musiikkikirjaston päivitys vaatii viisi näppäimenpainallusta.

Ärsy.

Ei kommentteja: