7.6.07

Indeksejä

Aurinko on ärtyisä ja raapii ihoa. Lööpeissä sanotaan helteen hellivän, mutta eihän se helli. Emme enää elä viileää viime vuosituhatta, jolloin +25 asteen helteitä oli lähinnä heinäkuisin, ja silloin se oli jotain poikkauksellista. Joskus tuntui siltä, että Suomen kesä on lyhyt ja viileä, ja aurinkoisista keleistä piti väkisin päästä ulkosalle nauttimaan. Harmitti, jos joutui olemaan hellepäivänä sisällä-. Enää ei tunnu siltä, paistetta ja lämpöä riittää niin paljon, että viihdyn ilmastoidussa sisätilassa, enkä koe menettäväni yhtään mitään.

UV-indeksikin huitelee jossain vaarallisen ja syöpäännyttävän tienoilla.

Kesään kuuluvat hyönteisörkit, joista Hezetbegovitsh otsikoi riemastuttavasti "Verenimijäperhonen levisi Suomeen". Hyönteisten pistosten aiheuttamalle kivulle on luotu Schmidtin pistoskipuindeksi, jonka kipukuvaukset ovat vallan mainioita:

  • 1.0 Sweat bee: Kevyt, häipyvä, melkein hedelmäinen. Aivan kuin pikkuruinen kipinä olisi kärventänyt yhden karvan käsivarresta.
  • 1.2 Punamuurahainen: Terävä, äkillinen, hiukan hätkähdyttävä. Kuin kävelisi karvalankamaton poikki ja ojentautuisi koskettamaan valokatkaisijaa.
  • 1.8 Bullhorn acacia ant: Raaka, lävistävä, korostunut kipu. Kuin joku olisi naksauttanut niitin poskeesi.
  • 2.0 Bald-faced hornet: Runsas, voimakas, hiukan rapea. Samankaltainen kuin käden puristuessa pyöröoven väliin.
  • 2.0 Ampiainen: Kuuma ja savuava, melkein röyhkeä. Kuvittele miltä tuntuisi, jos WC Fields tumppaisi sikarin kieleesi.
  • 2.x Mehiläinen ja herhiläinen.
  • 3.0 Red harvester ant: Häikäilemätön ja hellittämätön. Tuntuu kuin joku kaivaisi sisäänkasvanutta varpaankynttäsi esiin porakoneella.
  • 3.0 Paperiampiainen: Syövyttävä ja polttava. Selvä kitkerä jälkimaku. Kuin kaataisi lasillisen suolahappoa paperin viiltämään haavaan.
  • 4.0 Pepsis wasp: Sokaiseva, raju, tyrmäävän säköinen. Ikään kuin käynnissä oleva hiustenkuivaaja olisi pudotettu vaahtokylpyysi (jos tällainen pistää, voit saman tien heittäytyä maahan ja huutaa).
  • 4.0+ Bullet ant: Puhdas, kiivas, säkenöivä kipu. Kuin kävelisi tulisilla hiilillä kolmen tuuman rautanaula kantapäähän iskettynä.
Yritin etsiä suomenkieliset nimet noille elukoille, mutta kaikille ei löytynyt, vaikka kuinka kaivoin tieteellistenkin nimien mukaan. Jätin ne suosiolla englanniksi. Listan kärjessä olevan "luotimuurahaisen" pistos ei liene niitä mukavimpia. Kuvauksen siitä voi lukea Protein Spotlight-lehden artikkelista.

Huh. Ihminen kun on mitä on, ja äijyyden määrä on kaikissa populaatioissa vakio, luotimuurahaisia on käytetty miehuuskokeissa. Muurahaiset on tainnutettu ja kiinnitetty lehtiin, joista sitten on tehty hihoja teinipoikien käsivarsien päälle puettavaksi. Muurahaiset heräävät aikanaan, ja miehuuskoe alkaa. Kymmenien luotimuurahaisten pistäessä kädet halvaantuvat kokonaan ja tärisevät vielä päiväkausia kokeen jälkeen. Todella hienoa.

2 kommenttia:

Zepander kirjoitti...

Toistaiseksi oisin sitä mieltä, että MAHTAVAA kun kesä tuntuu kesältä!

Dyro kirjoitti...

Kesä on kuuminta hottia, minulle kelpaisi vähän viileämpikin versio.