1.6.07

Hyvää sääkesää

On kesä, enkä perusta mielipidettäni kalenterikronologiaan vaan puiden lehtiin, jotka nyt täysikokoisina peittävät ikkunanäkymästäni osan. On kesä, ja väsyttää. Valoa on niin paljon, että aivo nyrjähtää aktiiviseen tilaan, ja unohtaa pudota siitä pois ennen kuin on pimeää, ja pimeäähän ei ole paljon. On kesä ja saanemme viimevuotista tujumman muistutuksen ilmaston lämpenemisestä.

---


Vietän satunnaisesti aikaani myös nettiyhteisössä, jossa käsitellään mitä tahansa aiheita kebabresepteistä Seurasaaren oravien kautta mykkien karaokeen. Yhteisö on löyhä, eikä ole koostunut minkään tietyn aiheen tai harrastuksen ympärille, minkä vuoksi yhteisön motoksi on muodostunut "täältä vastaus kaikkeen".

Jokin aika sitten jonkun työkaveri oli löytänyt lapsensa haudalta oudon kirjelapun. Lapusta postitettiin kuva meidän kaikkien nähtäväksi, ja kysyttiin, mitä kieltä se mahtaisi olla, ja saisiko siitä vielä suomennoksenkin. Lapun löytäjät olivat melko hämmentyneitä koko asiasta, koska eivät tienneet oliko siihen raapustettu joku rituaalikirous tai mikä lie. A5-kokoiselle lapulle oli kirjoitettu erikoisilla kirjoitusmerkeillä jotakin. Viimeisen rivin keskellä oli sydän ja lisää kirjoitusmerkkejä. Tällaista arvoitusta ei voi päästää käsistään. Tarkistin omniglotista vastaisivatko kirjoitusmerkit mitään siellä mainittua kirjoitusjärjestelmää. Eivät vastanneet, mutta ne oli kirjoitettu hyvin varmalla käsialalla, jossa merkkien muoto ei paljoa vaihdellut ja monet merkit toistuivat usein. Tästä päättelin, että oli kieli mitä hyvänsä, kirjoittaja on harjaantunut kirjoittamaan sitä, eivätkä merkit ole satunnaisia sekopään raapusteluja. Tämän perusteella arvelin, että kyseessä oli salakirjoitus, luultavasti suomenkielinen, jossa kukin kirjain oli korvattu toisenlaisella merkillä.

Päättelin, että koska lappu löytyi haudalta, se oli viesti haudassa olijalle, mahdollisesti ystävältä ystävälle. Viimeisellä rivillä oli se sydän, jonka jälkeiset kaksi sanaa arvelin lapun kirjoittajan nimeksi. Ensimmäiset neljä näyttivät suurinpiirtein merkkijonolta 2cc2. Nimi jolla on tuollainen muoto voisi olla Anna, jossa '2' on 'a' ja 'c' on 'n'. Arvaukseni oli oikea, ja kirjoitus lähti avautumaan. Ensin kykenin päättelemään sanoja ja sitten asiayhteyden perusteella lauseita. Lopulta koodi avautui kokonaan, se oli ystävän viesti kuolleelle ystävälle, kirjoitettu luultavimmin tyttöjen keskenään kehittämällä salakirjoituksella.

Olin vähän liikuttunut ja melko hämilläni, koska yhtäältä tunsin voitonriemua koodin ratkaisemisesta, mutta toisaalta tunsin tunkeutuvani toisten yksityisalueelle selvittämällä henkilökohtaisen viestin, jota ei ollut tarkoitettu selvitettäväksi. Onko sellainen ollenkaan oikein? Vanhemmat tietysti helpottuivat, kun saivat viestin sisällön selville. En kehtaa laittaa kuvaa alkuperäisestä lapusta näkyviin, yllä oleva kuva on peräisin Project Gutenbergistä löytyneestä etsivätarinasta.

Ei kommentteja: