23.5.07

Kieli tarttuu kuin virus

On aina hieno hetki kun huomaan, että jokin itse keksimäni ilmaisu tarttuu toisten ihmisten kielenkäyttöön ja siitä edelleen kolmansille osapuolille ja niin edespäin ja -suin. Lanseerasin vuosi sitten sanan, tai oikeastaan ilmauksen, joita postittelin sinne minne yleensäkin sullon kaikki ne tekstit, joita en kehtaa täällä julkaista. Koska foorumi on julkinen (muttei googlattavissa, hähää), ja muutkin foorumilaiset harrastavat aivan samaa alitajunnan huuhtelua ja kielen vääntelyä, on maaperä hyvin otollinen kaikenlaisille tartunnoille. Sinnikäs yhden ilmauksen kirjoittamiseni insipiroi ensin yhtä kirjoittajaa, sitten toista, ja nyt palstalla käydään aidosti asiantuntevaa pohdiskelua siitä, miten ilmaus tulisi kääntää kielelle äks.

Kehitin kirosanan.

En voinut sille mitään, se kumpusi alitajuntani uumenista vastustamattomasti kuin magmapesäke. Toiset keksivät sanoja kuten romppu tai palaute, mutta minä...öh, käytän aikani voimasanojen luontiin.

Vaikka kiroilu sinänsä onkin matalaotsaista ja hölmöä, olen ylpeä, ettei sana (tai ilmaus) liity sukuelimiin eikä ihmisruumiin eritteisiin - sellainen olisi liian helppoa - , eikä toisaalta ole kapteeni haddockmainen kekseliäs manaus, vaan kunnon perkele-luokan taisteluristeilijä-ärräpää. Haa! Ehdotinpa vielä käännösvastinetta itsekin.

7 kommenttia:

Eufemia kirjoitti...

Snif. Etkö kuitenkin kertoisi sitä ilmausta?

Dyro kirjoitti...

Heinänuhaa? En kehtaa, kehtaan vain paukutella henkseleitäni. Anteeksi.

viive kirjoitti...

Mitä jos kuiskaisit sen meille, ihan vaan eufelle ja minulle.

--
Vaikka toisaalta, noilla viitteillä ryhtyy välittömästi itse tapailemaan omiaan, ehkä se, tai jotain sinne päin, pulpahtaa blogoslandian alitajunnasta ylös minun suuni kautta. Toivossa on syötävää, niinkun sanotaan.

Dyro kirjoitti...

Turmelisin sivistyneet mielenne? No, kun kerran pyydätte. Korvat hörölleen: ***************.

Kriisi kirjoitti...

Toi on tosi tyydyttävää. Blogoslaviassa pyörii ilmaisu, jota en ollut nähnyt missään ennen kuin itse sain päähäni sen vääntää ja ryhtyä sitä käyttämään. Otan itselleni täyden oikeuden olla sisäisesti, ja juuri nyt tällä hetkellä hieman julkisesti, aika pollea :-)

Dyro kirjoitti...

Nyt heräsi minun uteliaisuuteni. Mikä ilmaus se on?

Anonyymi kirjoitti...

Yksi blogimaailman ilmaisu, joka on päässyt lähipiirissäni on "aatee" (AT eli alemman tason tai alempitasoinen). "Toi on aika aatee." "Se oli aatee filmi."

Yytee (YT ylempitasoinen) on harvinaisempi, ja sitä käytetään lähinnä ihmisistä. Aateeta ei käytännössä koskaan. Tiedä sitten miksi, mutta pannaan tämäkin esille tulevaisuuden antropologeja varten.

Ilmaisut "vahva", "upea" tai "upeat tunteet" ovat myös blogiperäisiä, mutta tuskin alunperin. Myös sanojen käyttö blogimaailmasta tutussa tarkoituksessa (esim. vahva ja upea nainen) ovat varmaankin yleistyneet netistä riippumatta.

Olen huomannut, että erityisesti naisihmiset ottavat ne hanakasti käyttöönsä. Heillä kun tuntuu olevan yleisesti aika paljon hampaankolossa tunteistaan puhuvia ja emotionaalisesti epävakaita tovereitaan kohtaan.