3.3.07

Lähde ja tähde

Soutuveneen tappi on yhtäaikaa hyödyllinen ja vaarallinen, joskus se päästää veden ulos ja joskus sisään. Täten jää käyttäjän vastuulle tietää missä tilanteessa tapin voi irrottaa ja missä panna paikalleen.

Joissakin käyttöesineissä on siis ominaisuuksia, jotka ovat hyödyllisiä tai vaarallisia käyttötilanteen mukaan. Veneen tapin lisäksi en valitettavasti keksi toista. Tietysti jos väite muotoiltaisiin toisin, eli käyttöesineissä on paradoksaalisia ominaisuuksia, keksisin heti toisen ominaisuuden soutuveneen pohjan reiän lisäksi, nimittäin sähkötuolin ylivirtasuojan. Sähkötuolia ei tosin enää käytetä ja ylivirtasuojakin keksittiin vasta kun sähkötuolin käytöstä oli luovuttu.

Onkohan amerikkalaisissa soutuveneissä tappia ja reikää? Jos on, kuinka pitkät pätkät varoituksia mahtaa käyttöohjeissa lukea? En saata kuvitella.

Soutuvene on vanha keksintö, ja niin on lappokin. Sen on ilmeisesti keksinyt kreikkalainen Ktesibios ja veikkaan että melkein vahingossa, vaikka olikin keksijä. Hän taatusti yllättyi, kun nesteen tulo ei loppunutkaan letkusta imaisun jälkeen. Haluaisin tietää, onko lappo keksitty monesti erikseen siellä täällä ympäri maailmaa, vai onko Ctesibius todellakin sen ainoa keksijä. Haluaisin myös tietää kuka keksi kamman, koska se on aika kätevä laite.

1 kommentti:

Kriisi kirjoitti...

Sääli että siphon tarkoittaa pelkkää putkea. Vaikea päätellä, tuliko Ktesibioolle pahat suuhun, vai kävikö tuuri. Vaikka tämä olisi siinä keksinnössä se kaikkein mielenkiintoisin nippelitieto!