12.2.07

Järjen veit

Otetaan yksi korporaatio. Korporaatio luo sisäisen tietojärjestelmän, jonka käytettävyys rämpii pohjamutia. Tietojärjestelmä muodostaa kaiken toiminnan perustan, siis aivan kaiken, ollen verratenkin kriittinen koko firman toiminnalle.

Seuraava askel on luonnollisesti se, että luodaan turha käytäntö, joka sulkee järjestelmän täysin kahdeksi viikoksi joka kuukausi. Järjestelmä on siis avoinna vain puolet kuukaudesta. Seurauksena on, että järjestelmään ei voi kahteen viikkoon syöttää tärkeitä ja välttämättömiä tietoja, vaan ne jäävät odottamaan, kunnes järjestelmä on taas avoinna. Sitten sinne täytyy mättää neljän viikon data kahdessa viikossa.

Kaikki osapuolet repivät hiuksiaan. Ongelma tiedostetaan, ja korporaatio tekee mitä korporaation täytyy tehdä: se asettaa Task Forcen tutkimaan asiaa. Task Forcen ratkaisu ongelmaan: jokaisesta kiinnioloaikana syöttämättä jääneestä tiedosta täytyy luoda poikkeamaraportti.

Tässä kohtaa pidämme taidepaussin.

Jatkamme sitä hiukan tavallista pitempään.

Se nyt vain ihmetyttää, että missä portaassa tällainen täysin järjetön idea - kriittisen järjestelmän kiinniolo puolet kuukauden työpäivistä - nähdään loogisena ja järkevänä. Sillä täytyyhän olla niin, etteivät ihmiset tee järjettömiä päätöksiä vain huvin vuoksi ja toisia kiusatakseen. Täytyy myös olla niin, että Task Force oikeasti uskoo ratkaisunsa oikeasti ratkaisevan ongelman. Haluan uskoa ihmisten ja organisaatioiden perimmäiseen järkevyyteen!

2 kommenttia:

Zepa kirjoitti...

(insert hajanaisia kirahduksia, kuin joku yrittäisi soittaa huuliharppua ekaa kertaa)

Dyro kirjoitti...

Suunnittelen mielessäni Corporate Task Force -tyylistä animaatiosarjaa, GI Joe -tyylistä, jossa kamalan kohkaamisen ja elämöinnin saattelemana supersankarijoukko tulee auttamaan jossakin ongelmassa, mutta ratkaisee sen aivan perseelleen, kiittää, hymyilee, ja singahtaa auringonlaskuun.