12.12.06

Tapahtui tänään

Vannon, että kuulin aamulla satakielen laulavan bussipysäkin viereisessä puistossa. Hullu lintu, ajattelin, luonto on aivan sekaisin. Toisaalta miksei talvellakin voisi laulaa. Parinmuodostus ei ehkä onnistu, mutta reviirin saa vallattua niin suureksi kuin haluaa, kun ei ole kilpailijoita. Preferenssikysymys siis, mutta kykeneekö lintu preferoimaan mitään, vai toimiiko se tahdottomasti kuin mekaaninen lelu silloin kun tietyt olosuhteet sattuvat kohdalleen?

Reviirikin vallataan lisääntymisen vuoksi. Sukupuuttoon kuoleminen voi saada alkunsa siitä, että ympäristön muutos sekoittaa soidinrituaalit ja tekee täten parinmuodostuksesta mahdotonta, vaikka ruokaa ja muita tarpeellisia suvunjatkamiresursseja riittäisikin.

En nähnyt satakieltä, mutta kuulohavaintokin riittää. Näkeminen on tärkeää, koska näköaisti on aisteista laajakaistaisin. Mikä on kapeakaistaisin? Tuntoaisti se tuskin on, ihon pinta-ala on niin suuri.

6 kommenttia:

KK kirjoitti...

Oho. Näillä seuduin on kyllä runsaasti satakieliä, mutta ei yleensä marraskuussa, niin kuin ei muitakaan hyönteissyöjiä. Voisiko kyseessä olla hulua soittava mustarastas? Niiden olen kuullut laulavan jopa tammikuussa.

KK kirjoitti...

Siis huilua...

Dyro kirjoitti...

Voi hyvinkin olla, yritin kuulostella olisiko laulaja sittenkin ollut mustarastas, niitäkin olen täällä kuullut, mutta minusta se ei ollut. Mutta jos se oli, niin silloin minun pitäisi ajatella "huilu lintu", eikä "hullu lintu".

KK kirjoitti...

Katselin Bird Lifen sivuilta talvihavaintoja, eikä niissä ollut ainuttakaan mainintaa satakielestä. Se olisi ilmeisesti sensaatio. Sen sijaan kottarainen ja punarinta voisivat tulla kysymykseen. Tai tikli joka on aika lurittelija, mutta yleensä vasta maaliskuussa tai jotain. Toisaalta talitiaiset osaavat nykyisin melkein mitä tahansa. Mulla on lintulevyjä, joita voidaan joku päivä kuunnella. Koita pitää se ääni mielessäsi.

Dyro kirjoitti...

Sanonta "vannomatta paras" pätee varmaan siis tässäkin tapauksessa. :) Lintulevyjä olisi mukava kuunnella, niin nimikkeiden kiinnitys lauluääniin olisi helpompaa.

Veloena kirjoitti...

Mustarastas on ehkä vähemmän sensaatio, mutta sillä on kauniit saapikkaat.