20.9.06

Olit paras kaverini, sinuun minä luotin kuin Dänikeniin

Anna-jo:n avointa kutsua noudattaen ohjauduin Rytmiin keskustelemaan Erich von Dänikenin koomailuista ja Atlantiksen salaisuus -kirjoista. Kaikki 80-luvulla teinix-ikänsä viettäneet tuntuvat niitä lukeneen. Dänikenillä on muuten oma huvipuistokin.

Sitä helposti unohtaa, että tuntemattomien kanssa on mukavaa keskustella etunimittä ja asemitta, kaiken kaikkiaan sijoittamatta ketään mihinkään koordinaatistoon. Etanolipitoiset juomat toki auttavat tässä.

Kotimatkalla bussiin tuli kaksi kirurgin hengityssuojainta kasvoillaan pitävää miestä. Toinen jäi keskivälikköön, ja toinen leikkaussalivihreässä pikkutakissaan tuli viereeni istumaan ja haisemaan tolkuttoman ihmiselle. Mikään ei haise niin pahalle kuin ihminen, sanovat sairaanhoitajat. Mietin, ovatko miehet kenties improvisoidusti naamioituneita kioskiryöstäjiä tai bussikaappareita. Jossakin vaiheessa keskivälikköön jäänyt tuli keskustelemaan vieressäni istuvan naamiomiehen kanssa jollakin kielellä, jota en kyennyt tunnistamaan, koska maski teki heidän puheestaan puuroista muminaa.

Mitään kaappausta ei tapahtunut. Miehet jäivät pois, ja minä seuraavalla pysäkillä. Kadulla katutyömiehet kaatoivat asfaltin halkeamiin sulaa pikeä, joka höyrysi syysillassa.

2 kommenttia:

Veloena kirjoitti...

Jos miehet liikkuivat Länsi-Helsingissä, tunnen todennäköisimmin heidät. He käyvät säännöllisesti kirjastossa, jossa olen töissä, ovat pakolaisia, epäilevät, että heidät koetetaan myrkyttää. Puhuvat persiaa.

Heitä katsellessani mietin usein sitä, miten onnekas olen, että elän valtiossa, jossa ihmisiä ei kiduteta pakolaisuuteen ja hulluuteen saakka. Surullista.

Dyro kirjoitti...

Kyllä, Länsi-Helsingissä tämäkin tapahtui, eli samat miehet varmaan sitten. Pakolaiskeskuksessa tulkkina työskentelevä ystäväni kertoi, että jotkut pakolaiset menettävät mielenterveytensä pitkän odotusajan, toimettomuuden ja laitostumisen seurauksena. Surullista sekin, hajota vasta kun turvassa.

Vastailin myös kommentteihisi tuonne parin merkinnän päähän.