15.9.06

Ilmaa

Kävin harjaamassa hampaani ennen tämän merkinnän aloittamista. Muistaakseni tein saman ennen eilisen merkinnän kirjoittamista. Toivottavasti tästä ei tule tapa. Tavat syntyvät niin kovin helposti ja huomaamatta.

Töissä kuljen usein kerroksesta toiseen portaita pitkin. Kun laskeudun ylimmästä kerroksesta, olen kierreportaiden oikeassa reunassa, oikealla puolellani on kaide, ja sen toisella puolella kahdentoista metrin esteetön pudotus eteisen kivilattialle. Portaita laskeutuessani minulla on yleensä oikeassa kädessäni nippu avaimia ja niiden avaimenperänä magneettilätkä, jota tarvitsen avatakseni porraskäytävään johtavan oven. Liu'utan kättä kaiteella, joka on paljasta metallia, ja avaimet lätkineen ovat nyrkissäni.

Avaimet voisivat tietysti helposti lipsahtaa kädestä porraskuilun pyörryttäviin syvyyksiin. Siksi kuvittelen joka ikinen kerta, miten hyödyllistä olisi, jos avainlenkkiin olisi paketoitu nenäliinan kokoinen läpinäkyvästä muovista valmistettu laskuvarjo, joka avautuisi jos avaimet sattuisivat putoamaan. Lattiaan mäjähtämisen asemesta avainnippu leijuisi rauhallisesti alaspäin, ja kilahtaisi vain vähän kivilattiaan osuessaan. Mielikuvassani avaimet eivät kuitenkaan putoa vahingossa, vaan pudotan ne tahallani. Riippumatta siitä, mikä on päällimmäisenä mielessäni tai mitä satunkaan keskustelemaan työtovereiden kanssa kun kuljen kyseisessä portaikon kohdassa, mielikuva laskuvarjolla varustetuista avaimista putoamassa porraskuiluun on aina läsnä. En tiedä onko se pakkomielle vai tapa, mutta huomaamatta sekin syntyi, ja vasta tänään tulin siitä tietoiseksi.

4 kommenttia:

Veloena kirjoitti...

Toivottavasti portaikon suunnitellut arkkitehti lukisi tämän ja mieltäisi viimeistään tässä kohdin, ettei päätä eikä voi päättää suunnittelemiensa rakenteiden esteettisistä merkityksistä.

LL kirjoitti...

Olin purjehtimassa ja veneen omistaja esitteli veneen avaimia, jotka olivat kiinni kelluvassa avaimenperässä. Yksinkertainen keksintö, mutta äärimmäisen kannattava. Kuinka kamala harmi siitä tulisi, jos veneen avaimet lipsahtaisivat suoraan meren pohjaan.

Dyro kirjoitti...

Samaa periaatetta noudattaen lentokoneiden avaimet voisi kiinnittää helium-palloon, niin että jos ne putoaisivat, ei tarvitsisi kuin kääntyä ympäri ja poimia avaimet takaisin koneeseen.

Dyro kirjoitti...

Mitähän sukellusveneiden avainten perässä olisi?