12.5.06

Uppoamaton sukellusvene

Elämme nousukautta. Sen tietää siitä, että sijoituin Nettisijoittaja-kilpailussa sijalle 407/19223, eli olin 2,1 %:n parhaimmistossa. Se on aivan käsittämätöntä, koska sijoitusstrategiani ei perustunut millään tavalla tiedon louhintaan, yritysten tunnuslukujen tutkintaan tai ylipäätään mihinkään analyysiin. Kilpailussa on kaksi salkkua, hajautussalkku, johon ostetaan 100 000 eurolla tavallisia osakkeita siten, ettei minkään osakepotin alkuarvo ole suurempi kuin 20 000 euroa, ja riskisalkku, jossa sijoitetaan 50 000 euroa eri sijoitusinstrumentteihin, kuten warranttehin ja johdannaisiin. Ostin hajautussalkkuuni viiden suuren yrityksen osakkeita, ja niinpä vain salkun arvo kohosi ihan itsestään. Ainoa peliliike, jonka osasin tehdä, oli Orionin osakkeiden osto, koska niiden arvo romahti viime Nettisjoittajan aikana Orionin ilmoittaessa lääkekehityksensä epäonnistumisesta, ja ajattelin että osakkeet ovat edelleen aliarvostettuja. Orion ei kuitenkaan noussut mitenkään erityisen paljon. Itse asiassa heti kun aloin hoitamaan (heh hah ruahahaa) salkkuani aktiivisesti kisan puolessa välissä, tein useita virheitä ja menetin melko lailla rahaa. Tällai:


Riskisalkkuuni ostin warrantteja, viitsimättä edes paneutua yksityiskohtaisen tarkasti siihen, mitä warrantit tarkkaan ottaen ovat. Sen tiesin, että niillä voi tehdä suuria voittoja nopeasti. Warrantteja ostetaan kirjain-numerokoodin perusteella, esimerkiksi NOK 070518 SHB 17 o tai DAX 060616 SHB 5200 ot. En jaksanut perehtyä koodienkaan merkitykseen, muuten kuin että NOK on Nokia, ja Nokia on hyvä. Ostelin siis NOK-warrantteja, ja lisäksi DAX-alkuisia warrantteja, koska niiden arvo näytti nousseen aina eniten. Tällaisen erinomaisen älykkään sijoitusstrategian seurauksena riskisalkkuni arvo nousi kahdessa kuukaudessa 64,04 %, eli 50 000 eurosta 82 020,24 euroon, kuten kuvasta näkyy.


Eihän tällaisessa ole mitään järkeä! Jos on niin, että asiantuntemuksen asemesta sijoitukselleen saa automaattisesti hyvää tuottoa pelkältä fiilispohjalta, arpomalla ja hihasta ravistamalla, niin silloin talouden täytyy olla jo ylikuumentunut ja pörssikurssit ovat irtautuneet todellisuudesta. Toisaalta vielä ei ole ilmassa mitään hillittömiä hypetyksen merkkejä, eivätkä kansalaiset jonota osakkeita, joten kai tässä vielä vuosi mennään nousukiidossa. Nyt on tietysti jo liian myöhäistä hypätä kelkkaan mukaan ja nauttia noususta. Se olisi pitänyt tehdä pari-kolme vuotta sitten.

4 kommenttia:

Anna-Jo kirjoitti...

No, onneksi kiinteistöjalostus länsimaisissa pääkaupungeissa kannattaa aina, jos on kätevä käsistään. Ostaa paskakuntoisen kämpän, kunnostaa, myy vähän kalliimmalla ja ostaa vähän isomman tilalle... mutta tarkkana pitää olla ja onhan se remppaaminen kokopäivätyötä jos vielä kämpässä joutuu samalla asumaan.

Kyllä rikastuminen mahdoliista olisi, jos siitä tekisi prioriteetin. Huokaus. Lian paljon valinnanvaraa...

Dyro kirjoitti...

Joo, tuota harrastetaan briteissä paljonkin. Tuttavat täällä ostivat kämpän, joka oli ollut täysin remppaamatta 60-luvulta saakka, ja remontoivat sen sitten kuntoon.

Ei ihan stressitön homma, eikä sijoitusmielessä tehty, mutta jos sitä tekisi muutaman kerran, niin siinä ehkä kehittyisi rutiinia.

tommi kirjoitti...

Anteeksi kun olen näin tyhmä, mutta miten sitten ne loput 97 % pärjäsivät niin huonosti?

Dyro kirjoitti...

Minä luulen että he ovat lähteneet pelimiesasenteella, ja hoitaneet salkkuaan liian aktiivisesti, eli ostaneet ja myyneet jotakin parin päivän välein sen mukaan mitä vinkkejä keskustelupalstoilla on näkynyt. Jokaisesta osto- ja myyntitapahtumasta menee välityspalkkio, ja niistä kasvaa äkkiä iso summa, joka pitäisi kiriä takaisin osakkeiden tuotolla ennen kuin salkku alkaa olla edes plussalla. Yhdenkin sentin ero salkun arvossa vaikuttaa sijoitukseen. Tuosta ensimmäien salkun käyrässä näkyy heti alussa arvon pudotus, mikä johtuu juuri välityspalkkioista.

Voittajat ja top 100:ssa olijat toisaalta sitten taisivat sijoittamisesta tietää paljon. Luulen että jos salkkujen arvot pantaisiin jonoon, saataisin tyypillinen potenssijakauma, eli kärkikymmenikkö olisi huikean menestynyt ja muut sitten paljon vähemmän. Minä olisin siellä paljon vähemmän -joukossa.