17.5.06

Internal moxbustion engine

Monet palavat aineet ovat elävien olioiden tavalla tai toisella tuottamia. Kuiva puu ja kuivat lehdet ovat kuolleita kasveja, joiden vesipitoisuus on tarpeeksi alhainen palamiseen. Kamelinlanta on sekin kuivattuna palava aine. Mehiläisvahakin palaa, hiivan valmistama alkoholi samaten, kuten myös sitrushedelmien kuoriöljyt ja monet muut luonnosta saatavat öljyt. Maaöljy on syntynyt ammoin liiskaantuneista pieneliöistä ja kivihiili taas on peräisin hiilikauden liiskaantuneista kasveista. Eliöistä ihminen syntetisoi tehtaissaan paljonkin palavia yhdisteitä, esimeriksi vinyylikloridia, ja valmistaa hän myös palavia alkuaineita puhtaassa muodossa, niin kuin magnesiumia ja alumiinia, jotka eivät luonnossa esiinny yksinään eivätkä niin muodoin palaisikaan.

Ajattelin, että jos planeetalla on elämää, siellä esiintyy väistämättä palavia yhdisteitä. Riemukkaasti päättelin, että elottomalla planeetalla ei palavia yhdisteitä esiinny, mutta olinkin väärässä. Alkumaapallon hapeton ilmakehä oli suureksi osaksi metaania, jo ennen kuin elämä kehittyi, ja metaanihan palaa. Uranus ja Neptunus koostuvat metaanista, eikä niillä ole elämää. Elottomat Jupiter ja Saturnus ovat suuria väräjäviä vetypisaroita aurinkokunnan lakeuksilla ja vety on palava alkuaine. Se siitä ajatuksesta. Aika tyhmä se olikin.

8 kommenttia:

Anna-Jo kirjoitti...

Mulla on ollut viimeksi fyssaa ja kemiaa yläasteella, mutta eikö palamiseen tarvita aina happea? Eikö palaminen ollut juuri hapen yhtymistä johonkin toiseen alkuaineeseen? Kerro, kun kumminkin tiedät.

Kaiken sitä on unohtanut. Saati sitten mitä ei ikinä tiennytkään.

Kuraattori kirjoitti...

Anna-Jo, palamiseen tarvitsee tosiaan happea, eipä nuo metaani- tai vetyplaneetat paljoa palakaan :)

Ja Dyro, tuosta tulee mieleen analogia:
Se että kaikki siivoajat olisi virolaisia, ei tarkota että kaikki virolaiset olisivat siivoajia.

Riemukkaasti kyllä tosiaan.. ääh, yötöissä ajatus menee minne sattuu.

Dyro kirjoitti...

Juu, happea tarvitaan, joten jos sitä olisi, niin sitten kaasuplaneetat palaisivat hienosti. Periaate on tärkein. :)

Happi on hauska alkuaine, se haluaa yhtyä kiivaasti melkein mihin tahansa muuhun alkuaineeseen, ja sitähän palaminenkin on. Elämä maapallolla (oikeastaan yhteyttävät otukset) pitävät yllä keinotekoista epätasapainoa työntämällä ilmakehään happea. Elottomalla planeetalla ei nykytietämyksen mukaan voisi olla happea sisältävää ilmakehää, koska happi olisi kokonaisuudesaan yhtynyt mineraaleihin.

tommi kirjoitti...

Europan ilmakehä on kai jokseenkin puhdasta happea. Wikipedian mukaan auringon säteily on hajottanut jään vedeksi ja hapeksi, ja kuun matalan painovoiman takia vetykaasu on karannut avaruuteen.

Käsittääkseni nämä kuut ovat muutenkin aika suureksi osaksi jäätä sisälle saakka. Voin muistaa väärinkin.

Dyro kirjoitti...

Niinpä onkin, en muistanut tuota. Europan jäisen kuoren alla on toivottu olevan meri, jossa sitten voisi olla elämää.

Olisi hienoa jos elämän esiityminen planeetalla voitaisiin päätellä ulkoisista seikoista, kuten ilmakehän koostumuksesta, ilman että planeetalle täytyisi laskeutua ja elämää vasiten etsiä.

Kriisi kirjoitti...

Koska olen jostain syystä tänään erityisen mauttomalla päällä, haluaisin todeta:

Happi, tuo alkuaineiden nymfomaani.

Vai erotomaani?

Onks happi tyttö vai poika?

Dyro kirjoitti...

Ja minä luulin että minulla on kuriton mielikuvitus.

Minusta happi on ehdottomasti tyttö, ja väriltään punainen. Se johtuu niistä molekyylimalleista, joita lapsena Spectrum tietokeskuksen sivuilta tuijottelin. Niissä happi oli punainen, hiili musta, typpi sininen, vety keltainen, kloori vihreä ja joku muu, olisiko rauta, oli harmaa.

Kriisi kirjoitti...

Mjoo. Oikeassa olet. Tyttö on. Oikein femme fatale, jonka uhrit räytyvät vaarallisen rakkauden roihussa. Ööh, que?

No kuitenkin, lähes vaarallisempi kuin rukoilijasirkkanaaras. Ainaski.