24.4.06

Substituutioanestesia

Olen katsellut muutama vuosi sitten Malminkartanon jätemäeltä Espooseen päin ja nähnyt millainen musta, ohut savupilari syntyy kun auto palaa. Niin ikään muutama vuosi sitten työpaikkani lähellä olevalla louhintatyömaalla räjähti vahingossa muutama sata grammaa dynamiittia. Räjähdys oli terävä, äkillinen piiskansivallus, joka viilsi tärykalvoja ja sai meidät työntekijät tolaltamme joksikin aikaa.

Tänään varttia vaille yhdeksän aikaan aamulla olin bussissa Länsiväylällä matkalla länteenpäin (oikea suunta aamuisin, sillä itäänpäin on pelkkää ruuhkaa, hahaa), kun huomasin paksun mustan savupilven kohoavan kauempana Espoossa. Joku autopalo taas, ajattelin. Työpaikalle kävellessäni totesin, että palo on varmaan vain muutaman sadan metrin päässä työpaikastani. Paloautoja ja poliisiautoja alkoi ajaa pillit kirkuen ohitseni. Olin kustannuspaikalla yhdeksältä, ja siellä kollegani jo olivat täysin keskittyineinä töihinsä. Inboxissa oli viesti, jonka otsikkona oli "Äskeinen räjähdys ei tapahtunut tässä rakennuksessa (ev)". Aloin kysellä, mitä oli tapahtunut. Sain kuulla, että puoli tuntia sitten oli kuulunut hirvittävän kova pamaus ja paineaalto oli tuntunut niin voimakkaana henkäyksenä sisätiloissa ja saanut ikkunat helisemään sen verran voimakkaasti. Oli todella tuntunut siltä, että räjähdys olisi voinut tapahtua samassa talossa. Jotkut kollegoistani olivat kuitenkin nähneet tulipallon kohoavan läheisten puiden takaa taivaalle, ja nyt sitten tapahtumapaikan suuntaan kulki jatkuva virta ulvovia hälytysajoneuvoja.

Ei siis hätää. Sellainen on protestanttinen työmoraali, että vähästä ei hätkähdetä, ja koska räjähdys ei ollut sattunut tässä rakennuksessa, eikä kukaan ollut tiettävästi loukkaantunut, töitä jatkettiin tavanomaiseen tapaan. Ja räjähdyksiinhän olemme muutenkin siis jo tottuneet. Tällä kertaa dynamiittia oli räjähtänyt vahingossa 30 kiloa, ja kymmenen ihmistä oli joutunut sairaalaan. Onneksi kukaan ei kuollut.

Ostin murretun riippulukon tilalle uuden, jonka sanka on miehekkään paksu. Lukon pakkauksessa oli selite:


Lukko on siis erityisturvallinen, koska siinä on uusi keksintö, jota ei saa auki muilla avaimilla. Hienoa ja turvallista, mutta tarvitseeko tuota noin vasiten mainostaa? Minä olen aina luullut, että lukon idea on se, ettei sitä juurikaan saa auki muilla kuin sen omilla avaimilla. Ehkä olen väärässä. Lukon määritelmä on varmaan "laite, jonka voi avata avaimella, mutta mikä tahansa avain käy." Turvalukko taas on sellainen, että siihen käy vain yksi avain kaikista mahdollisista. Ja erityisturvalukko on sellainen, jossa on lisäksi jokin uusi keksintö. Näin sen täytyy
olla.

Ei kommentteja: