22.4.06

Otan jotain sinulle kuuluvaa

Perse. Kellarikomeron lukko on murrettu voimapihdeillä ja sieltä on viety tietokone ja näyttö. Hiiri oli sentään jätetty. Oma vika kyllä, en ollut mitenkään yrittänyt peittää niitä, koska kone on ikivanha ruispa ja näyttö on rikki. Siinäpä riittää krimipaskoilla iloa, kun kone ensin käynnistyilee viisi minuuttia, ilmoittaa olevansa tuulennopea 433 MHz:n Pentium ja kysyy sitten pääkäyttäjän salasanaa. Riippuen siitä kummalla puolella kellokäyrän puoltaväliä varkaat sijaitsevat, he joko osaavat buutata koneen vaikka Knoppix-CD:ltä päästäkseen tutkimaan tiedostoja tai sitten eivät osaa. En edes muista onko koneessa CD-asemaa, vai olenko kierrättänyt sen isäni koneeseen.

Toisaalta nytpähän säästän sen vaivan, että roudaan romut Sortti-asemalle (miksei voi olla kiertäviä Sortti-busseja, onhan kirjastoautojakin?), mutta eivät varkaatkaan niitä sinne vie.

Olen sen verran vainoharhainen, että en ikinä automatisoi mitään sisäänkirjautumisiani, joten koneessa ei ole mitään tärkeitä salasanatietoja, mutta joitakin valokuvia kyllä ja sähköpostejakin, jotka ajattelin siivota "joskus". Saattaa myös olla, että olen kirjoittanut muistiin joitakin vähän tärkeitä ja harvoin käytettyjä käyttäjätunnuksia salasanoineen tekstitiedostoihin. Olen nyt sitten kaiken varalta vaihdellut salasanat joka paikkaan mitkä vain saatan muistaa. Kyllä olen tyhmä, kun en jyrännyt konetta kokonaan. Täytyy luottaa siihen, että varkaat suuttuvat kun huomaavat koneen olevan rupu, eivätkä tunne himoa tutkia mitä se sisältää.

Tein sitten rikosilmoituksen netissä, enkä suostunut rangaistusmääräysmenettelyyn, mikä tarkoittaa sitä, että parhaassa, joskin hyvin epätodennäköisessä tapauksessa pääsen näkemään varkaat oikeudenkäynnissä ja tekemään päätelmiä heidän sosiaalisesta asemastaan. Hitto että raivostuttaa! Ei se että kone vietiin - menetys ei ollut suuri - vaan se että kellarimurtautuvaa alaluokkaa on ylipäätään olemassa. Samaan aikaan olen utelias. Millaisia tyyppejä varkaat olivat? Miltä he näyttivät? Oliko heitä paljonkin? Minkä ikäisiä? Mitä he koneelle tekivät? Mitä heidän päässään ylipäätään liikkui ja liikkuu juuri tällä hetkellä?

7 kommenttia:

viive kirjoitti...

On jännä miten ulotamme itsemme kellarissa ja vinteillä seisoviin, osittain unohdettuihinkin tavaroihin. Murrosta, vaikka roiston kannalta vähäsaaliisestakin, tulee rikottu olo. Minun kanaverkolla suojattuun menneisyyteeni on rutistu väkisin pariin otteeseen, enkä edes muista kaikkia asioita joita vorot ovat mahdollisesti voineet viedä, mutta silti se on tuntunut todella henkilökohtaiselta väärinteolta. Ja se on kuitenkin vain materiaa, onnekkuuttani (kokemattomuuttani) hiljaa kiitellen en vie ajatusta pidemmälle siitä, esim fyysisen tilan loukkaukseen.

viive kirjoitti...

Äh, pakko vielä lisätä. Etten siis vähättele ketutuksesi määrää tai tiirikoitsijoiden saaliin arvoa tässä sinun tapauksessasi. Murtokuviot tietotekniikan osalta lienevät paljon monimutkaisempia tapauksia, salasanalähteineen yms.

-- tämä on vähän kömpelö media kyllä, ajoittain. Tai sitten minä olen, ropelosormi .}

Dyro kirjoitti...

En tulkinnut kommenttiasi vähättelyksi. Saaliin arvo on varmaan noin kolme euroa, ja lukonkin saa vaihdettua.

Kyllähän se ärsyttää, kun joku vie omaisuutta. Pahempi on ajatus siitä, että joku katsoo tietokoneen sisältämät valokuvat ja lueskelee muun henkilökohtaisen materiaalin, sillä siinä tunkeudutaan henkilökohtaiselle alueelle, siten että joku näkee minut mutta minä en näe häntä. Olkoonkin, että henkilökohtainen materiaali on opintosuoritusotteita ja sen sellaista. Pitäisi aina muistaa jyrätä tietokone kokonaan.

samik kirjoitti...

Arvaus: roisto ei tule koskaan edes käynnistämään tietokonettasi, vaan vie sen eteenpäin välittäjälle saadakseen vähän rahaa huumeisiin. Tämä taas myy koneesi huuto.netissä tai vastaavassa, formatoituna tai sellaisenaan. Pahaa-aavistamaton ostaja ei saa bootattua konetta ja päätyy formatoimaan sen.

Vähän aikaa sitten luin jostain keskusteluryhmästä tarinan, jossa varastetun läppärin omistaja löysi tietokoneensa myynnistä huutonetistä. Tarina päättyi onnellisesti: välittäjä joutui poliisin huostaan ja kone takaisin omistajalleen.

Valitettavasti en muista tähän hätään osoitetta.

Dyro kirjoitti...

Realistinen skenaario. Olen itsekin lukenut tuon läppärijutun jostakin, varastettu kone taisi olla kannettava Macci.

Kriisi kirjoitti...

Realistisempi skenario vielä entisestään on, että nisti saa välittäjältään nyrkkiä nenuun kun ei tuo kunnon rojua. Ja kone päätyy lähimpään roskalaatikkoon tai merenpohjaan. Lievää lämpöä voi saada siitä ajatuksesta että nisti saa nyrkkiä nenuun.

Kuraattori kirjoitti...

Tämäpä sopi hyvin, itselläni oli, aikaa sitten vanha tietokone, en viitsi naurattaa teitä kertomalla kuinka vanha, mutta ostin sitten kuitenkin uudemman ja annoin vanhan sitten mutsille kirjoittelukoneeksi.

No hän meni ja osti uuden kannettavan, ja vanha, nyt jo tosi vanha, päätyi omakotitalon sivustalle parvekkeen alle, ulos.

Eräs perjantai kone oli monitoreineen kadonnut ja mutsini oli kertomansa mukaan melko tyytyväinen. Kunnes huomasi että kone oli tuotu lauantai-illalla takaisin.

Röyhkeitä varkaita :)

No mutta asiaan, varkaus on mielestäni rahallista menetystä suurempi loukkaus toisen omaisuutta kohtaan.