24.2.06

Emmää ko minnuu nii pelottaa

Olen ollut lomalla koko viikon, joten pystyin tänään seuraamaan Kaltio-jupakkaa alusta saakka. Muut ovat raportoineet siitä todemmassa ajassa kuin minä, joten en puutu asian kulkuun paljoakaan. Sen huomasin, että Oulun kaupunki on nyt perunut Muhammed-sarjakuvan piirtäjä Ville Rannalta tilaamansa kuvituksen J.V. Snellmanin elämäkertaan. Päivi Mäki, J.V. Snellmanin juhlavuoden opetustoimen toimikunnan puheenjohtaja totesi Hesarille: "Katsoimme, ettemme halua kirjasen kuvittajaksi henkilöä, joka on julkaissut sarjakuvan, joka koetaan monella taholla loukkaavaksi”. Minulle ei ole ihan selvää, mitkä tahot tuosta sarjakuvasta ovat loukkaantuneet, mutta ei vara tervavenettä kaada, vai mitä Päivi?

Senkin halveksittava pelkuri.

Tässä Kaltio-asiassa tuntuu vaikuttavan taustalla jokin sellainen mekanismi, joka saa monet eri tahot puhaltamaan samanaikaisesti yhteen hiileen jonkinlaisen itsesuojelun nimissä silloinkin, kun se on täysin perverssiä ja väärin. Minä luulen, että syynä ovat valtakunnalliset maanpuolustuskurssit. Ei, minulla ei ole foliopipoa päässäni. Valtakunnalliset maanpuolustuskurssit ovat tilaisuus, joissa suomalaiset päättäjät ja pikkukuntienkin silmäätekevät pääsevät tuntemaan kokemaan yhteisöllisyyttä, isänmaallisia tunteita ja maanpuolustushenkeä. Puhumattakaan siitä, että osallistumaan pääsee vain kutsusta, eikä osallistujiksi valita ketä tahansa. Tällainen pitkä ja intensiivinen kurssi on kenties hyödyllinen maanpuolustusta ajatellen, mutta samalla se saa aikaan ryhmäajatteluksi kutsutun ajatusvääristymän. Ryhmäajattelu astuu tällaisissa Kaltio-tapauksissakin sitten peliin, kun moni eri, todennäköisesti toisensa kursseilta tunteva taho, alkaa kokea jonkin niin mitättömän asian kuin sarjakuvan (tai jonkin Suolen Sisuksen julkaisemat Muhammed-piirrokset) uhaksi kansalliselle turvallisuudelle, ja ylireagoi täysin maanpuolustuksen nimissä tehden itsestään pellen. Pääministeri Vanhanen pyytää anteeksi, Oulun kaupungin J.V. Snellmanin juhlavuoden opetustoimen toimikunnan puheenjohtaja taas saa paskahalvauksen.

Nyt on kuitenkin niin, että maanpuolustus on muutakin kuin sotilaallista maanpuolustusta tai suomettunutta konsensus-hyssyttelyä. Maanpuolustus saa arvonsa vain siitä, että on jotakin arvokasta mitä puolustaa, kuten sananvapaus. Varsinkin silloin, silloinkin kun sen rajoja pyrkii määrittämään fanaatikkoryhmät yhteiskuntamme ulkopuolelta. Sellaisessa tilanteessa ei saa suomettua vaan taistella vastaan. Toki osansa näillä käsittämättömillä Vanhasen ja kumppaneiden nöyrähdyksillä on varmaan silläkin, että Nokia maksoi veroja vuonna 2005 yli 500 miljoonaa euroa. Muslimien Nokia-boikotti syöksisi suomen rajuun taantumaan. Islamismin uhka ei kuitenkaan nöyristelemällä poistu.

7 kommenttia:

Kriisi kirjoitti...

Lapsena en kyennyt käsittämään noitavainoja ja inkvisitiota. Nykyään kykenen.

Rita Maestra kirjoitti...

Greetings!

Miten en ole ennen täällä käynyt? Löysin sinut Lentävästä juustosta. Ilahduin kun löysin täältä edes yhden postauksen ARS 06 näyttelystä. Ehkä se on mitäänsanomaton kun jengi ei ole kirjoitellut. Enpä taida sinne vaivautua raahautumaan.

Sananvapaus ja kuvanvapaus mietityttää minuakin edelleen. Ihan mielenkiintoisia juttuja nostit esille. Ja minua edeltävän kommentoijan kommentti on briljantti.

Dyro kirjoitti...

Tervetuloa! Minä olen käynyt Rita Maestraa lukemassa muutaman kerran. Kirjoitatko myös Kops-nimistä blogia?

ARS 06 on tosiaan valju, en tiedä miksi näin on. Kiasmassahan on yleensä erinomaisia näyttelyitä ja tapahtumia, mutta ehkä tällä kertaa on yritetty vähän liikaa, tai sitten pelattu varman päälle.

Kriisin kommentti oli osuva. Minä luulen, että noitavainoihin osallistujat ovat pitäneet vainoja asiana, josta ei ole voinut kieltäytyäkään ettei menetä kasvojaan tai joudu itse epäilyksen alaiseksi.

Anna-Jo kirjoitti...

Koska en osaa linkittää blogeja toisiinsa, ja olen ainakin vielä toistaiseksi liian laiska ottamaan selvää siitä miten se palveluntarjoajallani tapahtuu, tulen vain vähemmän diskreetisti tänne kehräämään jalkaasi vasten. Ajattelet briljantisti. Hyr.

Dyro kirjoitti...

(rapsuttaa Anna-Jo:ta korvan takaa)

Hei vaan! Kieltämättä tällainen aiheuttaa paineita, kun ensin joku lukee koko blogini lävitse ja sitten tulee kehumaan. Mutta urheilijat ne paineita ottaa, bloggaajan ei onneksi tarvitse. Jos jossakin vaiheessa yritän olla liian briljantti, pudota minut maan pinnalle sanomalla että olen tylsä.

Anna-Jo kirjoitti...

Nainen on häilyvä. Nyt olen ihastunut Eufemiaan. Mutta kyllä minä sinuakin seuraan, älä huoli.

Dyro kirjoitti...

No yhyy, olet nyt aiheuttanut minulle ATM-kokemuksen. Miten tällaisestakin selviää?

Ostan pullon viinaa, hukuttaudun siihen ja vedän itseni hirteen.

-Radiopuhelimet