18.1.06

Anna niille tarpeeksi köyttä

Olen harkinnut uuden harrastuksen aloittamista: huijareiden vastahuijaamista. Jokainen, jonka sähköpostiosoite on netissä helposti saatavilla, saa viestejä joissa jonkun öljyvaltion suurimman pohatan poika hakee apua isänsä öljymiljoonien vapauttamiseksi pankkiholvista, ja lupaa samalla auttajalleen siivun noista miljoonista. Tämä tunnetaan nimellä etukäteismaksuhuijaus, eli 419 Advance Fee Fraud, sillä kun kirjeenvaihto etenee ja rahojen lunastuspäivä lähenee, alkaa vähitellen tulla mutkia matkaan. Tarvitaan tuo ja se juridinen paperi, jotka tietysti maksavat, ja joita varten huijari jujuttaa huijattavan lähettämään rahaa. Tällä tavalla monet menettävät suuria summia. Muun muassa entinen ministeri Olavi J. Mattila syyti miljoonia Nigeriaan, ja uskoo ilmeisesti edelleen saavansa niille tuottoa.

Huijauksen pauloihin joutumista edesauttaa silkka hyväuskoisuus ja rahanhimo, sekä sitoutumiseskalaatio. Jos yksilö on sijoittanut paljon aikaa ja vaivaa johonkin asiaan eikä saa tuottoa, hänen on vaikea hyväksyä ajatusta, että sijoitus on ollut huono, eikä ehkä koskaan tuota edes itseään takaisin. Paljon helpompaa on jatkaa investointia ja toivoa onnen kääntyvän. Sitoutumiseskalaatio on salakavala juttu. Huijarit ovat hyvin taitavia käyttämään sitä hyväkseen.

Toisaalta huijarit ovat itsekin alttiita rahanhimolle ja sitoutumiseskalaatiolle, joten vastahuijaus on mahdollinen aivan huijareiden omia menetelmiä käyttäen. Huijari odottaa saavansa huijattavalta rahaa, ja jos "huijattava" pelaa pelinsä taitavasti, hän saa huijarin lopulta pahasti koukkuun ja tekemään melkein mitä vain. Sitten alkaa varsinainen huvi ja sirkus.

The ScamBaiter -sivusto on vastahuijarien kokoontumis- ja keskustelualue. Osa vastahuijareista on todellisia neroja, jotka ovat kehittäneet huijarien vedätyksestä taiteenlajin. Yksi tavallisimpia huijausyrityksiä on se, että huijari tilaa jostakin yrityksestä tavaraa ja liittää tilauksen mukaan shekin. Shekki on "vahingossa" liian suuri, joten huijari ottaa yhteyttä ja pyytää lähettämään ylimäärän itselleen mahdollisimman pian. Näin petkuttaja saa itselleen rahaa, sillä shekin lunastaminen pankissa kestää muutaman päivän. Shekki on tietenkin katteeton, mutta huijarilla on jo oikeaa rahaa taskussa. Tässä ketjussa huijari lensi itse retkuun heti alussa, sillä Anus Laptops -firma, jota hän yritti huijata, on fiktiivinen pulju. Huijari lähetti liian suuren shekin läppäritilausta varten ja pyysi rahaa takaisin. Vastavedättäjä lupasi kyllä maksaa rahat, mutta odottaa ensin shekin katteen selvittämistä pankista. Tätä huijari ei tietenkään halunnut odottaa, vaan kävi kärsimättömäksi. Vastavedättäjä käytti sitä hyväkseen ja lupasi lähettää tietokoneet kuriirilla, mikäli huijari tilaisi kuriirin. Näin tapahtui, ja huijarille lähti kasa elektroniikkaromua. Huijari joutui tottakai maksamaan rahdin, joka oli 1 200 dollaria.
Sama huijari on muuten menemässä lankaan uudelleen.

Oma vedätykseni voisi olla seuraavanlainen. Olen vähän tyhmä bussifirman osakas tai sitten pankkitoimihenkilö. Nimeni on vaikkapa Mílttu-Biebö Ãnã. Kaikki sujuu hyvin siihen asti kun minun pitäisi lähettää huijarille rahaa. Tällöin nimeni erikoismerkeistä muodostuu ongelma, eikä rahan lähetys onnistu, koska rahanvälitysfirman tai pankin järjestelmiin ei voi syöttää nimeäni oikeassa muodossa. Näin saan ehkä huijarin koukkuun, ja lopulta vaikka aikaiseksi valokuvia. Tästähän voi tulla hauskaa!

4 kommenttia:

Mílttu-Biebö Ãnã kirjoitti...

Mitä perkelettä!?

Mílttu-Biebö Ãnã kirjoitti...

No minähän sanoin etteivät ne erikoismerkit toimi, kato vaikka. Meidän täytyy löytää uusi tapa siirtää rahaa. Hei, mitä jos faksaan sinulle $20 000?

Hurina kirjoitti...

Hauskoja nuo vastahuijaukset. Ovatpas ihmiset sitten viitseliäitä.

Päteeköhän sitoutumiseskalaatio myös ihmissuhteisiin?

Dyro kirjoitti...

"Päteeköhän sitoutumiseskalaatio myös ihmissuhteisiin?"

Mitä suurimmassa määrin, oletan.