22.12.05

Tietoa ja taitoa ynnä välähdyksiä ja pauketta


Jyväskylä on k-kertomusten luvattu maa, kertoo Marginaali. K-kirjainten paljous on hieman ahdistavaa. Lapsena luin mummolassa Vilho Setälän toimittamaa Taitokirjaa 50-luvulta, josta löytyi hakusanan mukaan ohjeita erilaisten tarvekalujen, kuten navettojen, radioiden, alushousujen ja ilotulitteiden valmistukseen. Hakusanat oli aakkostettu, ja aakkosten kirjaimet kulkivat mustalla taustalla pitkin sivun ulkomarginaalia siten, että suljettuna kirjan sivujen päätyyn syntyi tumma portaikkokuvio, joka helpotti halutun kirjaimen löytymistä. Portaiden pituudet vaihtelivat kirjaimen mukaan, mistä havaitsin, että K-kirjainta oli kaikkein eniten. Se ärsytti minua, sillä K tuntui liian tavanomaiselta ja aneemiselta ollakseen niin tärkeä kirjain.

Onko Taitokirjan kertoja kaikkitietävä? En tiedä, mutta muistan vieläkin, että Taitokirjan ilotuliteosion lähdeviitteiden joukossa luki Walther Rudzeck: 50 Knall- und Blitzlichtexperimente. En ole löytänyt tuota kirjaa mistään, en millään kirjastohaullakaan. Jos jostakin sen saisin, siitä tulisi varmsti hyvä kaveri Taitokirjan ja Nuorten kokeilijain ja keksijäin kirjan rinnalle.

Taitokirjassa oli myös paristokäyttöisen putkiradion rakennusohje. Haaveilin koko poikaikäni sen radion rakentamisesta, sillä siinä käytetyt jännitteet olivat matalia, toisin kuin normaaleissa putkiradioissa. Osia ei tietenkään saanut silloin enää mistään, koska 50-luku oli jo jäänyt taakse aika päiviä sitten. Hankin osat vasta aikuisena, kun niitä netin kautta alkoi yllättäen saada, ja rakensin radion. Siitä kuuluu aika huonosti. Tulipahan tehtyä kuitenkin. Niin se on, että sen minkä lapsena tarpeeksi lujasti päähänsä saa, sen joskus toteuttaa.

Taitokirja on tavallaan vastemielinen, koska sen valossa 50-luku on ollut todella kurjaa ja köyhää aikaa, kuten Lovelacen testi ja Lentävä juusto ovat toisinaan julistaneet. Toisaalta taas kirja on kiehtova, koska sen sisältämät taidot ja tiedot ovat pitkälti jo unohtuneet. Talonrakennusosiossa saattaa vielä olla käyttökelpoistakin tietoa, ainakin omakotitalon tontin valinta ja talon muodon sijoittaminen ilmansuuntien mukaan pätevät edelleen, ja varmaan seuraavan jääkaudenkin jälkeen.

2 kommenttia:

Hurina kirjoitti...

No nyt ymmärrän, mistä se sinun kynttelikkö ja sähköongelmat -asiantuntemuksesi oikein tulee. Seikkailin tänne blogiisi tuon kommentin kautta. Täytyypä laittaa seurantaan...

Dyro kirjoitti...

Seuraan vastavuoroisesti sinun blogiasi saadakseni tietää saatko kynttelikön toimimaan.