25.10.05

Kengät, lenkki-, yksi pari

Löysin Aholaidan konkurssimyynnistä lasitiilen jonka sisällä oli ledivaloja nauhassa. Se näytti pakkauksen kuvassa kivalta, ja kun alennus oli roima, houkutuin heräteostokseen, Kotona huomasin että ledejä on itse asiassa aika vähän. Pahempaa on, että niiden muuntajasta tulee ulos vaihtojännitettä. Muuntajassa on säästetty jokunen penni kustannuksissa ja jätetty tasasuuntaaja rakentamatta. Valitettavasti vaihtojännitteellä toimivan ledin valo värisee ja saa silmät kipeiksi, koska ledi valaisee vain kun sähkö kulkee tiettyyn suuntaan, ja vaihtosähkön suunta vaihtuu 50 kertaa sekunnissa. Nyt minulla on lasitiili jossa on reikä ja nauhallinen kirkkaita valkoisia ledejä, mikä on yhtäältä ihan kivakin juttu, koska erikseen ostettuna ledit olisivat kalliimpia kuin mitä niistä nyt maksoin. Jos jaksan rakentaa tasasuuntaajan muuntajan perään, niin sitten saan ihan näyttävän näköisen lediketjun koristeeksi. Lasitiilen sisälle voisin yrittää rakentaa itseään ylläpitävän ekosysteemin. Tai jos en kuitenkaan. Itse asiassa kokeilematta tehty ostos harmittaa, vaikka euroja en siihen uhrannut juuri lainkaan.

Hesarista luin, että joku oli keksinyt laittaa kirkkaita ledejä lippiksen etureunaan ja näin hän oli saanut aikaan kätevän päähineen metsässä harhailua ja pimeällä tapahtuvaa perhokalastusta varten. Muitakin sovelluksia tottakai on. Itse asiassa saman keksinnön oli tehnyt kaksikin kaveria, ja he kiistelevät nyt patenteista. Niin tai näin, oivallus on loistava (ja sanaleikki tahaton). Juuri tuollaiset yksinkertaisen nerokkaat keksinnöt myyvät kuin häkä. Niillä tienataan äkkiä miljoonia ja rakennetaan järven rannalle hieno talo, sellainen kivoilla yksityiskohdilla kuorrutettu vähän piparkakkutalomainen asumus joka on täynnä uusinta viihde-elektroniikkaa. Sitten vyöryvät kiinalaiset kopiot lippiksistä markkinoille, mutta keksijä on jo rahansa tienannut. Minusta juuri ledilippikset edustavat hienolla tavalla viime aikoina peräänkuulutettua luovaa taloutta, vaikka moni mieltääkin luovan talouden pelkäksi IT-puuhiksi tai kulttuurituotteiksi.

Omakotitaloista puheenollen, valokuvaaja Jouko Lehtola on kuvannut moderneja suomalaisia omakotitaloja. Kuvia oli esillä Taidehallissa vuosi sitten. Omakotitalojen kuvissa oli erikoinen tunnelma, talot näyttivät epäaidoilta ja jotenkin riitasointuisen pullistelevilta ympäristöönsä nähden. Voi olla että asumismakuni on rajoittunut, koska kasvoin 20-30-luvulla rakennetulla puutaloalueella jossa rakennukset ovat ulkoisesti melko vaatimattomia, monet selvästi tupakka-askin kanteen luonnosteltuja, mutta silti sopusuhtaisen kauniita. Asuinrakennuksen ei tulisi julistaa persoonaansa mitenkään suoraan ja räikeästi, vaan sen tulisi olla hillitty, mutta yksityiskohdiltaan kiinnostava. Monet säilyneet vanhat omakotitalot ovatkin sellaisia.

---

Tiedän yhden henkilön joka tienaa blogillaan rahaa. Hän on Pasi Viheraho, elektroniikka-asentaja, vankilakundi, nykyinen työtön ja finet.binaries.keskustelu -ryhmän kantajäsen. Pasi ei ole Blogistanin kansalainen eikä bloggaa millään tunnetulla julkaisualustalla, vaan hänen bloginsa muodostuu posteista uutisryhmään, yleensä niissä on valokuvia aivan arkisista asioista, kuten liikennemerkeistä tai terveyskeskuksen katossa olevista Wlan-antenneista. Aika usein Pasi kertoilee kuulumisistaan ja postailee videopätkiä mm. kaupassa käymisestään, joissa selostaa mitä tilanteessa mieleen juolahtaa. Pasista on kehittynyt nopeasti kulttihahmo, eikä vähiten jääkaappi-webcamin vuoksi. Noin vuosi sitten Pasi alkoi saada kortteja uutisryhmän lukijoilta, ja joskus suklaata, vanhaa elektroniikkaa ja mitä ikinä ihmisille mieleen juolahti lähettää. Jossakin vaiheessa Pasille järjestettiin rahankeräys, en muista mistä syystä, mutta muutaman euro siitä taisi kertyä. Syynä taisi olla Pasin koiran kuolema. Oli miten oli, Pasin postaukset muodostavat aika kiinnostavan blogin, vaikkei niitä kukaan blogiksi ehkä olekaan tulkinnut. Tänään katselin Pasin oluenostovideon Hollolan marketista, ja ajattelin kuinka arkipäiväisen elämän yksityiskohdat unohtuvat nopeasti ellei niitä tallenna. Kuinka moni tätä lukevista muistaa, että joskus oli PK-purkkaa?

3 kommenttia:

pagisija kirjoitti...

Arkkitehtisiskoni tuumasi joskus, että parhaimmillaan talo on silloin, kun se näyttää kasvaneen paikalleen, ei olevan nostettu siihen jostakin muualta kuin legopalikka.

Siitä kai johtuu myös se, että puu sekä maaväreistä sekoitetut keitto- ja öljymaalit istuvat niin kauniisti ympäristöön - "maasta olet sinä tullut"? Hohtavanvalkoinen lohkotiili on taas maisemassa yhtä luonnollisen oloinen kuin ledivalosarja lehmän sarvissa...

Dyro kirjoitti...

Aivan. Ne hohtavanvalkoiset talot taas ovat ihan kotonaan toisaalla tätä maapalloa - kivisissä kuivissa maisemissa joissa valokin on kovempi.

Anonyymi kirjoitti...

dixon-does @ dixondoes @ madison-teen-hottie @ madisonteenhottie @ new-nymphos @ newnymphos @ perfection-girls @ perfectiongirls @ pink-cherries @ pinkcherries @ pipers-play-pen @ pipersplaypen @ sydney-teen-cutie-net @ sydneyteencutienet @ teen-bad-girls @ teenbadgirls @ university-bad-girls @ universitybadgirls @ just-over-eighteen @ justovereighteen @ naughty-teen-club @ naughtyteenclub @ now-eighteen @ noweighteen @ tasty-teen-babes @ tastyteenbabes @ teen-blowjob-auditions @ teenblowjobauditions @ teen-rider @ teenrider @ teen-sex-planet @ teensexplanet @ teeny-mania @ teenymania @ raw-teeny-flix @ rawteenyflix @ sweet-horny-teens @ sweethornyteens @ sweet-8-teen @ sweet8teen @ teen-blowjob-tryouts @ teenblowjobtryouts @ teen-dreamer @ teendreamer @ teen-movie-downloads @ teenmoviedownloads @ teen-princesses @ teenprincesses @ teenmptations @ teens-24