3.8.05

Googlesta kokkelia

Äh, en löydä millään artikkelia, jossa käsitellään evoluutiota, kreationismia ja älykästä suunnittelua. Google-hakukaan ei auta, sillä muistan vain artikkelissa olleen maininnan iranilaisesta imaamista, joka vielä 60- tai 70-luvulla vaati kouluopetuksesta poistettavan maininnan maapallon pyöreydestä, se kun ei ollut islamin mukaista. Artikkelin kirjoittajalla oli muistaakseni venäjänkielinen nimi, mutta se ei ilmeisesti ollut Ilja Prigogine. En edes muista mitä kautta artikkelin löysin.

Tällaisissa tapauksissa Googlesta ei ole paljoakaan apua. Hermot menee.

Lapuan kulttuuritoimesta sain apua, mutta ihan toisessa asiassa. Minulla on vanha urkuharmooni, jossa lukee "Patentti. Jaakko Hissan urkutehdas, Lapua. Työnj. W. Sillanpää. Patentti." En ole löytänyt googlaamalla tieto tehtaasta, enkä kirjastostakaan, joten kirjoitin Lapuan kulttuuritoimeen. Sieltä tulikin vastaus, urkujen valmistuksesta on tietoa Lapuan historia 2 -teoksessa. Lainaan sen sitten, katsotaan mitä löytyy.

Edit: Lisätty harmoonin tekstiin vahingossa pois jäänyt "Lapua", jotta yhteydenotto Lapuan kulttuuritoimeen kuulostaisi loogiselta. Mutta miten Pohjanmaalla valmistettu harmooni on päätynyt Tytärsaareen ja sieltä edelleen Pyhtään Kaunissaareen? No veneellä varmaan, mutta eikö harmooneja ole valmistettu lähempänä Kaakkois-Suomea? Entisaikaan tavaroiden kuljetus lienee ollut hankalampaa.

7 kommenttia:

LL kirjoitti...

Urkuharmooni? Siis poljettavako? Olen vuosia miettinyt isoisän vanhassa talossa (Lapualla) lojuvan polkuharmoonin tuomista Hkiin, mutta sitä ennen pitäisi saada isompi asunto. Meillä on Lapualla keikka viikonloppuna - samalla käynkin tarkistamassa kyseisen polkuharmoonin valmistustiedot. Kiitos inspiraatiosta.

Dyro kirjoitti...

Poljettava, mutta palkeet ovat rikki. Siinä on polkimien vieressä vipu jossa lukee Polviforte. Onkohan se se patentti?

Pelastin harmoonin joutumasta polttopuiksi, ja vaikka en koskaan saisikaan sitä entisöityä, on se silti mukavan näköinen peli. Kerrostaloasuntoni kuivuus tosin halkaisi vähän puuta, mutta niin tapahtuu kai väistämättä.

LL kirjoitti...

Tsekkasin, että se meidän oli Lapuan harmoonitehtaan rakentama. Lauri Lahdensuon & Paavo Raukon nimet mainittu. Tuli vähän kiire kun muu bändi odotti pihassa soundcheckiin lähtöä. Joka tapauksessa harmooni saa odottaa päivää jolloin ostan isomman asunnon.

Dyro kirjoitti...

Kiinnostava tieto! Harmooneja on Lapualla siis valmistettu monessa tehtaassa. Jaakko Hissankin tehdas oli lapualainen, vaikka unohdin asian alun perin mainita.

Muista että kerrostaloasunnoissa ilma on kuivaa, joten harmoonin puuaines saattaa haljeta jos se tuodaan uuteen paikkaansa kosteammasta ilmanalasta kuten puutalosta.

tommi kirjoitti...

Ehkä Lapuan harmoonitehdas on jo ehtinyt räjähtää.

Olli Tuuri kirjoitti...

Vihtori Eliaksenpoika Sillanpää (s. 16.6.1871) oli Lapuan kirkonkirjojen mukaan harmoninrakentaja ja häntä tituleerataan 1890-luvulla harmonitehtailijaksi.

Olli Tuuri

Dyro kirjoitti...

Tämäpä mielenkiintoista! Jos hänellä on 1890-luvulla ollut oma harmonitehdas, hänen on täytynyt oppia ammatti Jaakko Hissan urkutehtaassa sitä ennen. Voisiko tästä päätellä, että harmoni on valmistettu ennen vuotta 1890, jolloin se olisi yli satavuotias?