24.5.05

Ilmameren aalloilla

Lensin aamulla Vaasaan ja iltapäivällä takaisin. Pidän kyllä lentämisestä, mutta pikku potkuriturbiinikoneet ovat kamalan meluisia ja allttiita turbulenssille. Pahinta on juuri turbulenssi. Vaikka sää oli hyvä, oli laskeutumisvaiheessa aina jonkinlaisia ilmakuoppia, jotka heittelevät riittävän pientä konetta miten haluavat. Saan sellaisesta pahoivointia, joka ei hellitä helposti. Vieläkin pää keinuu kuin vieterin varassa, vaikka laskeutumisesta on jo neljä tuntia. Asiaan vaikuttaa varmasti unen puute, näin kesäisin valon määrän lisääntyessä en oikein saa nukutuksi riittävän pitkään, vaikka minulla on makuuhuoneessa kahdet verhot valoa torjumassa.

Keinuntaa ja turbulenssia kohdatessa pää kannattaisi pitää suoraan eteenpäin suunnattuna, samoin kuin lentokoneen kaartaessa, jotta korvakäytävät olisivat mahdollisimman vähän pahoinvointia aiheuttavassa asennossa, mutta en viitsinyt edessä olevan päälakeakaan tuijotella. Olisikin mukavaa jos tuolin selkämyksissä olisi ohjaamosta kuvaa välittävä näyttö. No, katsoin viereisestä ikkunasta ulos, eli pidin siis päätäni melkein pahimmassa mahdollisessa asennossa. Lentäjiksi aikovia itse asiassa testataan (tai ainakin joskus on testattu) istuttamalla koehenkilö tavallisen toimistotuolin lailla pyörivään tuoliin, pyytämällä häntä kallistamaan päänsä vasten toista olkapäätä ja pyörittämällä sitten tuolia nopeasti kymmenisen kierrosta. Sen jälkeen koehenkilön on noustava seisomaan, pysyttävä pystyssä, eivätkä silmät saa vipattaa viittätoista sekuntia kauempaa. Olen kokeillut tuota koetta. Minulla oli sen jälkeen etova olo puoli päivää. Ei taida minusta tulla edes harrastelentäjää, paitsi ehkä liitovarjoilija tai kuumailmapalloilija. Varsinkaan jälkimmäisessä ei turbulenssi tunnu ollenkaan, pallohan liikkuu ilmavirtausten kuljettamana samaa tahtia kuin itse virtaukset. Mistäköhän pitkäaikainen liikepahoinvointi johtuu ja voikohan sitä jotenkin treenata parempaan kuntoon? Onko korvakäytävieni neste ehkä liian juoksevaa?


2 kommenttia:

mea kirjoitti...

Verhojen tehtävänähän on erottaa valo ja pimeys. Mutta kun sekä sisällä että ulkona on valoisaa, niin miten ne verhot voi toimia.

Dyro kirjoitti...

Sasse. Eihän ne voikaan, kun ne pitävät ulkopuolisen valon ulkona, mutta samalla sisäpuolisen valon sisällä. Ei sillä tavalla pimeää saa, ei.