31.5.05

Ammattiyhdistysliikkeestä

Seuraan paperiteollisuuden työtaisteluja kiinnostuneempana kuin mitään nyrkkeilyottelua tai lätkämatsia koskaan. Kunnon kamppailua olla pitää, ei mitään nöyrää globalisaatiolle antautumista. Minä saan leipäni globalisaatiosta, ja juuri siksi tiedän sen hyvät ja huonot puolet oman kokemukseni kautta. AY-liikettä tarvitaan yhä edelleen, mutta se ei ole vahvoilla niillä aloilla missä pitäisi, ja toisaalta saavuttanut melkein liian vahvan aseman joillakin aloilla.

Kasvoin punertavassa teollisuuskaupungissa, jossa kommunistit ja demarit pitivät valtaa. Lapsuuden ystävällänikin oli joulukuusen latvassa neuvostovalmisteinen vilkkuva punatähti ja kirjahyllyssä Leninin kootut ja miehen rintakuva. Paperitehtaiden työläiset eivät kyllä mitenkään riistetyiltä näyttäneet. Kerran isä vei minut venesatamaan, ja sanoi: "siinä on sorrettujen työläisten veneitä". Eivät olleet ihan halpoja paatteja. AY-liike on osannut etenkin paperiteollisuudessa vääntää kättä oikeastaan liikaa, ei kenenkään peruskoulusta tehtaaseen tulleen paperityöläisen työn arvo ole niin suuri kuin se palkka joka siitä maksetaan. Nykyhetken riistettyjä ovatkin prekariaatin lisäksi ylemmät toimihenkilöt, joiden asema kaipaisi kohennusta ja AY-liike enemmän aggressiivisuutta. Nuoriso on nykyään varsin AY-myönteistä, mikä on minusta oikein tervetullutta kehitystä. IT-buumin aikaan vähän joka jolppi oli niin porvaria, niin porvaria, kunnes kupla puhkesi.

Ylempänä toimihenkilönä olen itse varsin aktiivisesti mukana Ylempien toimihenkilöiden neuvottelujärjestön toiminnassa. En ole enää vuosin tehnyt yhtään ylitöitä ilman korvausta, minua kun ei huvita menettää työurani aikana 400 000 euroa palkkatuloja ja 50 000 euroa eläkettä (Vaara! linkki avaa PDF-tiedoston!). Itse asiassa en tee ylitöitä ollenkaan. Olen sitä mieltä, että yksi tärkeä syy resursointiongelmiin työpaikoilla on ihmisten liiallinen venyminen. Jos aina joustetaan, ei koskaan päästä tilanteeseen, jossa todellinen, kunkin työntekijän normaaliin työpanoksen perustalta lähtevä resurssien tarve kävisi ilmi.

1 kommentti:

tapio kirjoitti...

Miksi sinusta on parempi, etta paperikapitalisti saa suuremmat voitot kuin se, etta paperiduunari saa torkeen isoa palkkaa?

Paperityolaisen tyon arvo on aivan varmasti suurempi kuin palkka. Jos ei olisi, firmat tekisivat tappiota.