24.4.05

Vietetty päivä

Kevään ensimmäinen keskipitkä pyörälenkki takana. Villa Elfvikissä lintubongarit putkineen olivat kansoittaneet lintutornin. Laajalla ja toistaiseksi lättänällä ruovikolla tepasteli minulle tuntemattomia lintuja ja yksi haukkakin liiti näköpiirin poikki. Lintuja oli aluksi vaikea erottaa vastavaloon lakoontuneiden ruokojen keskeltä, varsinkin kun oli tullut paikalle ilman kiikareita. Venevajan lintutauluista opin, että Suomeen on levittäytymässä lintulaji nimeltään viiksitimali. Nimi sai minut ajattelemaan saksalaista viiksiheviä. Rantaniityllä ei vielä ollut lehmiä, eikä pitkospuiden alla ampiaisenpesiä niinkuin loppukesästä (ampiaisia ei myrkytetä, koska se olisi varmaan anti-eko). Luulen, että lintuja ei opi tuntemaan kirjoista, vaan tunnistustieto välittyy henkilökohtaisesti ihmiseltä toiselle. Lintutieteellinen yhdistys Tringa järjestää tilauksesta linturetkiä, kerrottiin Villa Elfvikin ilmoitustaululla. Sepä olisikin oiva 70-vuotislahja isälle.

Linnut eivät nuorena kiehtoneet minua ollenkaan, niitä näki ihan tarpeeksi lintulaudalla. Lentokoneet ja lennokit kiinnostivat enemmän. Pääskyset olivat kyllä hienoja, koska niiden muoto muistutti Messerschmitt 262 -hävittäjää. Nyt kun olen vanhentunut, linnut ovat alkaneet kiinnostaa, samoin pienoisrautatiet, joita kävin lauantaina katselemassa Model Expossa.

Villa Elvfik on jugendhuvila. Tuskin on parempaa yhdistelmää kuin jugendhuvila ja kiinnostava luontokohde, sellaisessa sekoittuu luonnon ja ihmisen parhaat puolet. Huvilan sisällä oli hienoja kaakeliuuneja ja lasimaalauksia. Jos olisin rikas, suunnitteluttaisin ja rakennuttaisin itselleni huvilan jonka periaatteena on jugendin iloisen mielikuvituksekas monimuotoisuus. En tietenkään rakennuttaisi mitään kopiota, pimeitähän nuo jugendrakennukset usein ovat, mutta jotain samankaltaista joka tapauksessa. Olen väsynyt pelkistettyihin geometrisiin sisustuksiin, orgaanisemmat muodot ovat miellyttävämpiä. Portin pitäisi olla jyhkeä kalevalaistyylinen takorautaportti kuin joissakin Katajanokan taloissa.

Jatkoin rivakkaa tahtia Otaniemeen ja sieltä edelleen Seurasaareen, jossa kävin rautakautisessa kylässä katsomassa kun seppä yritti lietsoa rikkinäisillä palkeilla ahjoa ja takoa sitten lyhdynjalkaa. Juttelimme hetken seppyydestä. Tuli, rauta, savu ja vesi ovat rauhoittavan primitiivisiä. Käden taidot ja erityisesti metallityöt kiinnostavat minua, vaikka en olekaan mikään nikkarihirmu.

Ajoin kotiin ja maalasin pari päivää sitten ostamillani vesivärikynillä linnun pään. Se onnistui hyvin, maalasin vimmaisen tyytyväisyyden vallassa. Nyt katson työtä, huomaan että siinä olisi vielä paljon parannettavaa. Olen kuitenkin tyytyväinen sikäli, että en sortunut vesiväreille tyypilliseen usvaisuuteen. Muuten työ on oikeastaan aika huono. Annoin sille silti nimen, Viiksitimali kyttää.

Vaikka en mitään osaakaan, pidän maalaamisesta silti. Toisaalta harrastelijamaalaukset kammottavat minua, niissä on melkein aina luontoa eikä koskaan ihmisiä. Luontokin on usein ahdistavaa suota tai metsää, eikä kulttuurimaisemaa. Ja aina on kesä. Vielä karmeampia ovat ne rekkojen oviin kynäruiskuilla maalatut kuvat, joissa värit ovat räikeät ja aiheena joku lato suonsilmäkkeen ja synkän kuusimetsän välissä, niinkuin tässä taannoin yhdessä säiliöautossa. Alkoipa angstittaa se, siinä oli suomalaisen ahdistuksen synkkä ydin kanssaliikkujien katseltavana.

Päivän saldona siis hyvä pyöräretki ja kökkö maalaus. Ihan hyvin vietetty sunnuntai silti.

5 kommenttia:

Sedis kirjoitti...

Apropos! Naparetkeily-kirjoituksen yhteydessä oleva kuva on niin leveä, että se tiputtaa oikean laitasi blogin alalaitaan.

Näissä testeissä näin tapahtuu usein.

Dyro kirjoitti...

Exploreriako käytät? Firefoxilla ei moista tapahdu, mutta nyt kun kokeilin Exploreria niin jopas. Yritän korjata.

parfej kirjoitti...

Huutelenpa apua täällä Dyron nurkissa orpona ja hylättynä: jostain kumman syystä blogini ei edelleenkään päivity listaan, vaikka muut Bloggerin orjat näyttävät sinne taas päässeen.

Keksittekö kukaan, mistä voisi olla kyse? Miksihän minun kanssani ei leikitä enää?

Dyro kirjoitti...

Pinserissä kerrottiin, että havaitessaan useita latausvirheitä, blogilista alkaa tutkia päivityksiä yhä harvemmin. Parppein paginoiden seuraava päivitys olisi huomenna aamuyöllä, mutta kävin klikkaamassa i-nappulaa ja Lataa nyt -linkkiä. Kohta pitäisi blogisi ilmestyä listalle.

parfej kirjoitti...

Kiitoskiitos! Seuraavan kerran osannen tehdä tuon itsekin, vaan nyt ei ollut hajuakaan, missä vika.

Vietetty päiväsi kuulosti muuten äärimmäisen rentouttavalta.