4.2.05

-um -am -öm, tota

Hesari kertoi, että Shell on taas leikannut öljyvarantoarviotaan, viidettä kertaa vuoden kuluessa. Viimeksi Shell ilmoitti asiasta tammikuussa, ja nyt sama tapahtui jälleen. Sieltä se Peak Oil tulla jolkottaa, vaivihkaa.

En oikein tiedä miten suhtautua Peak Oil -väitteisiin. Yhtäältä niissä on järkeä ja ne perustuvat geologisille tosiasioille, joita ei voi kiistää. Epäilykselle on sijaa Peak Oilin ajankohdassa, ei ole varmaa onko se käsillä nyt vai kymmenen vuoden päästä. Ehkä eniten minua arveluttaa se, miten suuri yleisö ymmärtää öljyn tuotannon kasvun loppumisen olevan tulossa. Peak Oil on kyllä kätevä käsite, mutta niin kuin kaikki hienot ja paljon kiteyttävät käsitteet, se on helppo ymmärtää väärin. Toivottavasti asia osataan tuoda kansalaisten tietoisuuteen oikealla tavalla, siten että Peak Oilin moniulotteisuus tulee ilmi, mutta samalla niin, että se ei väänny tai yksinkertaistu luuloksi öljyn loppumisella pelottelusta. Olen itse asiassa sitä mieltä, että Peak Oil -käsitettä tulisi välttää, ja puhua vain öljyn tuotannon kasvun hiipumisesta. Se on pitkä ilmaus, mutta kuvaa asian ytimen oikealla tavalla. Kokonaan toinen asia ovat ilmiön globaalit seuraukset, niistä en osaa sanoa mitään.

Olen huomannut, että hakusanoilla oil reserves ja oil production saa monipuolisempaa tietoa kuin pelkällä peak oilittelulla. Pitäisi varmaan käydä vielä Kumpulan tiedekirjastossa tutustumassa painotuotteisiin, joita kyllä kokoelmista löytyy öljy- ja kaasualaltakin.

Voi olla, ettei Peak Oil olekaan läheskään niin kamala kuin luullaan, vaan enemmänkin rauhallinen, elämää vain lievästi hankaloittava siirtymä korvaaviin energianlähteisiin ja raaka-aineisiin. Esimerkiksi biomuovit eivät ehkä ole aluksi yhtä laadukkaita kuin petrokemialliset muovit, mutta kehitys kehittyy, ja vuosikymmenessä niidenkin laatu paranee siedettäväksi tai hyväksi. Eivät petrokemiallisetkaan muovit olleet aluksi kovinkaan hyviä. Sama kehityskulku toistuu varmaankin kaikilla muillakin aloilla, joissa öljy on raaka-aineena. Elämä siis hankaloituu, koska monet tuotteet ovat huonolaatuisempia, mutta paranevat sitten aikaa myöten. Ilmiötä voi simuloida jo nyt ostamalla Viherjuuresta kaikkea sitä mitä muuten ostaa muista kaupoista. Oikeiden kauppojen tuotteisiin verrattuna Viherjuuren tuotteiden taso on alempi, mutta siedettävä tai hyvä joka tapauksessa (ellei myönnä itselleen ekokaupan asiakkaana olemisesta tiedostavuusbonusta ja tunnetta paremmasta, kehittyneemmästä ihmisyydestä).

Peak Oilin tullessa kansalaisten tietoisuuteen eräs yritys saattaa joutua harkitsemaan nimen vaihtoa. Päätyihän se yksi turkulainen apuvälinekauppakin 80-luvulla poistamaan AIDS AIDS AIDS -tekstit ikkunastaan.


3 kommenttia:

LL kirjoitti...

Tässä käyttämäsi fontti oli erilainen kuin tavallisesti. Ainoastaan viimeinen lause oli taas vanhalla fontilla. Liekö vahinko vai tarkoitus, mutta uusi fontti joka tapauksessa näyttää näytölläni paljon paremmalta ja selkeämmältä. Annan sille nyt tässä ääneni.

Dyro kirjoitti...

Silkka työtapaturma. Kirjoitin merkinnän Notepadissa, ja kun leikkaa-liimasin sen Bloggeriin, fontti oli muuttunut. Ihan ookoo fontti, sellainen asiallinen. Vähän pienehkö minun makuuni, mutta kokeilenpa tätä ainakin vähän aikaa.

Jani kirjoitti...

Kannatetaan myöskin tätä pienempää vonttia. Ihan riittävän iso minun silmälasien vahvistamille silmilleni.