9.2.05

Fasismi muuntaa muotoaan

Tarkoitus oli Mean inspiroimana kirjoittaa strategisesta johtamisesta ja johdettavana olemisesta, koska satun olemaan sellaisesta kovin kiinnostunut ja alan käytäntöjä ja teorioita tunnen, mutta sitten luin Turun Sanomista jutun, jonka mukaan EVAn toimitusjohtaja Pentti Vartia oli ehdottanut äänioikeuden poistamista eläkeläisiltä. Alun perin Vartian juttu oli julkaistu Tieteessä Tapahtuu -lehdessä. TT:n jutun perusteella Vartia ei itse asiassa ehdottanut äänioikeuden poistamista tulonsiirtojen varassa eläviltä, vaan pelkästään mainitsi Friedrich Hayekin 35 vuotta sitten esittämän samansuuntaisen ajatuksen.

Raivostuin havaitessani, että tuolle Hayekin ajatukselle on valitettavasti nyky-Suomessa kaikupohjaa. On siis paljon kansalaisia, joiden mielestä demokratian romuttaminen on oikein, kunhan se perustellaan jonkinlaisella kuvitteellisella yhteisellä hyvällä. Valitettavasti Suomessa, toisin kuin Yhdysvalloissa, ei ole vielä oikein opittu hahmottamaan, että ihmisillä on tiettyjä perusoikeuksia, jotka ovat luovuttamattomia. Jos perusoikeudet hahmotettaisiin luovuttamattomuuden kautta, ymmärrettäisiin, miten vakava hyökkäys Hayekin ajatus on niitä vastaan. Samalla ymmärrettäisiin suuttua tällaisten ajatusten julkituomisesta, sen sijaan että niihin suhtauduttaisiin yhtenä mielenkiintoisena vaihtoehtona muiden joukossa.

Mitä yhteistä hyvää edustaa sellainen menettely, jossa osalta kansasta viedään äänioikeus? Se ei mitenkään voi edistää yhteistä hyvää, vaan vain tietyn valitun kansanosan hyvää, ja tämän kansanosan etujen mukaista on luonnollisesti pitää oma joukkonsa mahdollisimman pienenä. Seurauksena on koko demokratian vääristyminen ja lopulta romuttuminen. Kenellekään ei liene vaikeaa huomata, jos silkan kommunistisia tai fasistisia aatteita aletaan ajaa yhteisen edun nimissä, siis jos tietyn kansanosan äänioikeuden poistoa ehdotetaan (anteeksi, mainitaan "akateemisluontoisen keskustelun" nimessä) vetoamalla yhteiskuntaluokkaan tai rotuun. Nämä ajatukset tyrmätään saman tien, ja niitä ymmärretään paheksua. Niin paljon ettei kukaan järjissään oleva edes tuo niitä "akateemisluontoiseen keskusteluun".

Fasistinen ajattelu ei kuitenkaan ole kuollut, se on vain muuttanut muotoaan. Natsismi tai kommunismi ei ole mikään todellinen vaara. Aito, oikea ja todellinen vaara ovat fasistiset ajatukset, joita ei fasismiksi tunnisteta, koska ne tuntuvat liian tutuilta ja luonnollisilta. Nykyään on täysin luontevaa ajatella, että tuottamaton kansanosa olisi hävitettävä, tai vähintään sitä olisi rangaistava, minkä jälkeen yhteiskunnasta tulisi parempi paikka kaikille (paitsi niille tuottamattomille, mutta sehän nyt on sanomattakin selvää). 1900-luvun alkupuolella oli luontevaa ajatella samoin käyttämällä perusteena rotua tai vaikkapa kapitalistisuutta. Nykyajassa liikkuu täsmälleen yhtä voimakkaita ja kavalia fasistisia ajatuksia kuin milloin tahansa muulloinkin.

Sitäpaitsi jos kilpailukykyä ja hyvinvointia täytyy ylläpitää viemällä osalta kansalaisista äänioikeus, eivät kilpailukyky ja hyvinvointi ehkä olekaan oikeasti tavoittelemisen arvoisia tai sitten niitä tavoitellaan väärällä tavalla.

Lisäys 11.2. Jos jokin minua Natsi-Saksassa kiinnostaa, niin nimenomaan aika ennen Hitlerin valtaannousua ja tuossa ajassa liikkuneet fasistiset ajatustavat, jotka koettiin pelkästään luonnollisina, kenties hieman valitettavina "totuuksina", mutta luonnollisina yhtä kaikki.

3 kommenttia:

mea kirjoitti...

Olisin kiinnostunut lukemaan myös kirjoituksesi strategisesta johtamisesta ja johdettavana olemisesta, sillä minulle aihe on vielä lopullisesti valaistumaton. Olisin halukas tutustumaan ns. käyttäjän näkökulmaan. Haluaisin lukea kunnollisia kirjoituksia ilman myyntipainotteita, niitä jotka ei ole tehty konsulttitoimistojen kromijalkaisten pöytien ääressä powerpointille vuonna 2000 Oulun kaupungin henkilöstön keskijohdon esimieskoulutukseen.

Dyro kirjoitti...

Konsultit yleensä pilaavat kaiken, koska joko ymmärtävät johtamisopit väärin tai eivät jaksa/viitsi/osaa/ehdi paneutua konsultoitavan organisaation olemukseen riittävän syvällisesti. Se olisi hidasta ja tulisi kalliiksi (mutta tulokset voisivat olla parempia).

Ei pitäisi koskaan mainita mistä aikoo kirjoittaa, sillä se maattaa bloggausenergian tehokkaasti. Videopelijuttua en saa aikaan kun sen menin mainitsemaan, enkä ehkä strategisesta johtamisestakaan päädy kirjailemaan ihmeempiä. En tiedä millaisissa tilanteissa olet joutunut visioille, missioille ja strategioille altistumaan, mutta saattaa olla valaisevaa lukea teos "Strategy Safari: A Guided Tour Through The Wilds of Strategic Management" by Mintzberg, Ahlstrand, Lampel. Sen luettuasi varmaan ymmärrät, mitä konsultit tms. ajavat takaa, ja erityisesti mitä he tekevät väärin.

Timo Riitamaa kirjoitti...

Ooh! Pidin Vartian kötinöitä hesarin maininnan perusteella ainoastaan tyhminä, kunnes mainitsit luovuttamattomat perusoikeudet.

Nyt taidan lähettää sille kirjepommin.

Kiitos!