22.1.05

Coveri ei ole kaveri

Joskus hyvin harvoin jumitun kuuntelemaan yhtä ainoaa kappaletta moneksi päiväksi. Yksi sellainen on Joni Mitchellin This Flight Tonight, joka sai minut kaivamaan akustisen kitarani kaapin perältä, virittämään sen Joni-viritykseen ja soittamaan perässä. Netistä löytää onneksi tabulatuureja.

Kitarassani on reunassa syvä lommo. En muista mistä se tuli. Täytyy valuttaa siihen Eri-Keeperiä ja painaa kuoppa tasaiseksi sisältäpäin. Kielet täytyy kyllä ensin poistaa. En jaksa tehdä sitä nyt enkä kohta.

Soulseekillä etsintä paljasti, että tuota kappaletta on coveroinut muun muassa hevibändi nimeltä Nazareth. Ilmeisesti siitä tuli yksi heidän hiteistään, ja pahimmassa tapauksessa suurin hitti. On murheellista jos bändin hitiksi tulee jokin coveribiisi, silloin oma materiaali kutistuu mitättömäksi coverin rinnalla.

Nazarethin ura taitaa jatkua edelleen. Joskus 80-luvulla muistan yhtyeen taantuneen urallaan ja päätyneen lopulta soittamaan jossakin itäsuomalaisen pikkukaupungin puolitäydessä diskossa. Se vasta onkin surullista.

Mutta heviäänen kyllä haluaisin itselleni, jos olisi olemassa hyvä haltia jolta toivoa jotakin.

Edit: lisätty välilyönti akustiseen kitaraan.

7 kommenttia:

LL kirjoitti...

Joni Mitchell vain on lauluntekijänä niin hyvä ja arvostettu, että luultavimmin kenelle tahansa esiintyjälle olisi kunnia tulla tunnetuksi jonkun hänen kappaleensa tulkkina. Hieman osviittaa siitä, kuinka paljon hänen kappaleitaan oncoveroitu.

'This Flight Tonight'sta löytyi mm. tälläinen juttu.

Dyro kirjoitti...

Voi olla. Jonilla on hieno, notkea laulutyyli.

Mitä sanoisit artistista, jota joku coveroi, ja coverista tulee parempi kuin alkuperäisestä kappaleesta?

LL kirjoitti...

Voi voi, innostukseni kohoaa aina kun joku mainitsee Joni Mitchellin. Linkitän vielä yhden haastattelun, jossa esim. kakkos-osiossa Joni selittää motiivejaan valita tiettyjä biisejä hänen uudelle Dreamlland -kokoelmalleen. 'This flight tonight'ia siihen ei tosin valittu, mutta monta muuta hyvää biisiä koko hänen tuotantokaudeltaan 1968-2002.

LL kirjoitti...

Meillä taisivat mennä postaukset ristiin. :-)

Tekijällä ei ole väliä, kunhan musiikki on hyvää. Harvoin kukaan lähtee huonoa kappaletta coveroimaan, eli voisi sanoa lauluntekijän onnistuneen, jos joku haluaa esittää hänen kappaleensa. Voihan käydä niinkin, että lauluntekijä ei ole omassa versiossaan saanut tuotua kappaleen sielua kovin hyvin esille.

Minusta coverointi puolustaa paikkaansa, vaikka alkuperäisversio olisikin loistava. Näin hyvät biisit pääsevät elämään itsenäistä elämäänsä ja toimimaan luomismateriaalina jollekin toiselle.
~ ~ ~ ~
Olisipa kokemus kuulla jonkun coveroivan omaa musiikkiani. Vaikka voisi tuntua vähän oudolta kuulla jonkun laulavan "Sinä, Tuija, tiedät mitä tapahtui"...

Dyro kirjoitti...

Kiitos linkestä, ne kyllä bugittavat, ilmeisesti Blogger ei tykkää. Se Nazarethin versio This Flight Tonightista on itseasiassa aika rok.

Toivottavasti joskus kuulet kuinka joku coveroi sinua, se on varmaan erikoinen tunne.

LL kirjoitti...

No mutta! Vaikka niin pieteetillä niitä haeskelin. Varmaan meni joku koodi väärin. Epätoivoisnani ja urheana yritän vielä yhden kerran. (Onkohan kukaan muu näistä linkeistä milligrammaakaan näin innoissaan?)

DreamlandIntervjuuTrack listOlen kuullut kyllä useasti sen Nazarethin version. Siinähän jätkillä oikein sukkahousut repee. Hauskaa!

Dyro kirjoitti...

No nyt toimahtaa! Kiitokset.