30.11.04

Harhailuruutu

Tylsyyden multihuipennuksessa oli juttua showpainista, ja kommenttiosastolla tuotiin julki suosikkiurheilulajeja. Mainitsin, että pidän sumopainista, mutta on toinenkin hauska urheilulaji: rekkatrial. Valtavan kokoiset rekat ajavat maastossa ja yrittävät olla kaatumatta mäkiä kiipeillessään. Luontoarvoista viis, maata mylläytyy syvältä, kun rekkahirviöt ruopivat! Siinä on jotain...irstasta.


Kaljaa

Bloggaan vaihteeksi musiikin soidessa, kuulokkeissa hevaa Stratovarius, jota en ole koskaan aikaisemmin kuunnellut. Voitin viime keväänä bändin Fright Night -levyn arpajaisissa ja tänään löysin sen paperipinon alta. Tavanomaista heviä, hieno levynkansi kyllä, mutta sekin on tavanomaista hevigenreä. Biisien sanojen painotukset eivät mene yhteen luontevien sanapainojen kanssa, joten lyriikat hyppelehtivät erikoisesti. Kitarismi on ihan vikkelää neoklassista hevitilutusta.

Kaisaniemen metroasemalla minua pyydettiin osallistumaan oluttutkimukseen, ja minähän osallistuin. Osallistun yleensä periaatteesta kaikkiin gallupeihin ja markkinatutkimuksiin, koska parhaassa tapauksessa pääsen antamaan negatiivista palautetta asioista jotka minua ärsyttävät (ja positiivistakin jos aihetta on). Joskus osallistumisesta saa palkintojakin, yhtenäkin kesänä haukuin Elisan mainoskamanjan lyttyyn, sen missä halutaan olla kaikkien kanssa kaikkialla, ja sain palkinnoksi paketin tai pipareita.

Tämä tutkimus olikin erikoinen, ja koska minua ei kielletty kertomasta siitä, niin juttu jatkukoon. Hartwallilta on ilmeisesti tulossa uusi Lapin Kulta sitruunaolut, ja minun piti kommentoida sen pakkausehdotuksia. Sitten yhtäkkiä sain tietää, että minun tulisi vielä viedä kotiin kaksi olutpulloa, ja arvostella ne mukaan annetun lomakkeen avulla. Pulloissa on koodi K5 ja R8. Koo vitosen join äsken, vahvuus lienee pilsnerin tasia ja maku oli aika simainen. Sitruuna erottui selvästi, mielestäni liian selvästi. Luultavasti Hartwall haluaa tuottaa juoman oluen ja siiderin välimaastoon niille jotka eivät teinix-esanssisiideristä piittaa, mutta eivät toisaalta oluestakaan. Kevät voisi olla hyvä aika lanseerata tällainen juoma, esimerkiksi vapun alla. Silti K5 ei ollut riittävän pehmeä, eikä sitä tee mieli juoda yhtä pulloa enempää, mikä ei varmaankaan liene tarkoitus. Aikuisten kännilimuahan tässä luultavasti tavoitellaan. Kaipaisin lisää siman pehmeyttä, tällaisen sitruunaoluen maku täytyy saada juuri kohdalleen jotta se menestyisi. Oluet pitää juoda kotona "normaalissa oluenjuontitilanteessa", mikä onkin fiksua, jos halutaan saada realistisia arvioita. Minä join ruokapöydässä pullon suusta, kunnes piti arvioida väri, jolloin jouduin hakemaan lasin. Pullo R8 on vielä jäljellä.

Minulle soitetaan viikon päästä, jolloin raportoin tulokseni. Lisäksi saan sähköpostissa lomakkeen, jonka täyttämiseen menee 20 minuuttia, ja palkintona on Finnkinon leffalippu tai kaksi Casino-arpaa. Aika tavalla vaivaa saa nähdä jonkin leffalipun eteen, mutta säästyypähän nekin rahat sitten.

29.11.04

Öäh

Nyt alkaa pikkujouluista saatu krapuilakin väistyä, sitä onkin jatkunut kaksi päivää, sunnuntaista saakka. Tämä krapis oli todella kummallinen, ei hikoilua ja sydämentykytystä, ei känniunia ja päänsärkyä vaan vain levoton ja häiriintynyt olo. Kaiken lisäksi mielikuvitukseni oli tehostunut sellaiseksi, että kykenin kuvittelemaan juhlan tapahtumille erinäisiä lisäyksiä ja ylimääräisiä sattumuksia niin elävästi, että ne olivat melkein uskottavia. Tuskin olen sentään stripannut tanssilattialla ja kieputtanut penistäni kuin helikopterin roottoria. Tai siis en ole, mutta lähes uskon että olen, kun ajattelin tänään raitiovaunussa että varmaan voisin tehdä niin tarpeeksi juovuksissa. Heti tuli mielikuva siitä, että miltä se mahtaisi vaikuttaa ulkopuolisten silmin ja omin silmin. Kun vanhenee, krapulatkin muuntuvat ihan toisenlaisiksi kuin nuorena, jollon sitä ihan vain suoraviivaisesti oksensi menemään, poti aikansa ja sitten oli taas kaikki hyvin.
Vain vitsejä murjaistaan

Tänään on iloa tuottanut Sielun Veljien levy Suomi-Finland, jota kuulin viimeksi 80-luvun nousukaudella. Levyn tunnelma on jotenkin optimistisen vinksahtanut, ja kannessa on kinkusta veistetty kalju pää pilottilaiseineen kaikkineen. Niiltä ajoilta muistan luottokorttimainoksen, jossa "city on sinun / sinun on". Puhumattakaan Pahkasiasta, joka oli tuolloin parhaassa iskussa. Toinen lehti oli nimeltään Menestyjä, jota ei kai sitten ilmestynyt muutamaa numeroa enempää.

Äsken löysin Lintukodon, jossa saan aikaa tuhlattua taas ihan tarpeeksi.

26.11.04

Plöki hävisi

Panu sitten lopetti. Harmi, sillä Plöki oli tärkeä blogi, joka toi esiin sellaisia näkökulmia, joita en itse olisi osannut muotoilla, mutta joihin voin hyvin yhtyä. Sivuutan tässä nyt kokonaan Plökin psykonarttuvihan, joka karkeudestaan huolimatta sisälsi muutaman totuuden siemenenkin siellä täällä. Minusta kuitenkin Plökin tärkein anti olivat Panun analyysit öyhöisänmaallisuudesta, totalitarismista, demokratiasta, politiikasta ja suomalaisesta yhteiskunnasta. Sen kaltaista ajattelun laajuutta ja selkeyttä ei julkisuudessa näe, eikä varsinkaan siellä missä sen pitäisi näkyä - laajalevikkisissä sanomalehdissä ja televisiossa. Nyysseissä on ollut ilo seurata Panun jatkuvaa hyökkäystä libertarismia vastaan, ja nykypäivän libertarismihan on se entisaikojen kommunismiin tai fasismiin verrattava vaara, jota vastaan on pakko ja velvollisuus hyökätä ankarasti, mutta hyökkäys ei ole tehokas ilman erittäin laajaa yleissivistystä ja sinnikkyyttä, ja niitä Panulta löytyy.

Edit: Panun suositusten joukosta löytyy linkki kansallissosialistiseen blogiin. Hmm...

--

Tänään kuuntelin nuorisopsykiatri Raisa Cacciatoren luentoa nuorisosta. Nykyään on vihdoinkin alettu tutkia nuorten keskuudessa vallitsevaa dominanssihierarkiaa. Sopivaa linkkiä ei valitettavasti löydy, mutta kyseessä on siis nuorten keskuudessa vallitseva arvojärjestys ja jakautuminen ryhmiin, kuten nörtit, rastat, suositut ja niin edelleen. Nuoret luokittelevat toisensa seiskalla, ja hierarkia ja viiteryhmään kuuluminen on pysyvää kasista ysiin. Minusta vaikuttaa siltä, että nuorten hierarkiarajat ovat muuttuneet raaemmiksi ja tiukemmiksi minun nuoruuteeni verrattuna. Ilmeisesti se johtuu siitä, että aikuiset eivät halua sekaantua nuorten toimintaan oikeudenmukaiseen ja moraalisen toimintaan opastajina, vaan haluavat jättää nuoret oman alakulttuurinsa pariin. Siitä seuraa, että hierarkia muodostetaan väkivaltaa käyttämällä.

Cacciatore puhui myös siitä, miten nykykoulu on poikavastainen ja miesvihamielinen. Pojat eivät saa leikkiä fyysisiä ja vilkkaita poikien leikkejä, koska niissä voi sattua ja seurauksena on oikeusjuttu. Niinpä poikien rajut leikit siirtyvät aikuisten valvonnan alta piiloon, ja siellä piilossa vallitsee sitten täysi anarkia ja vahvimman oikeus. Ei ole ihme, että pojat häiriköivät, ongelmoivat ja hurjastelevat niin paljon teini-iässä.

Miesvihamielisyys taas ilmenee nykyään siten, että tavallinen arkinen miehen elämä naurunalaistetaan mitä ovelimmin keinoin. Miehiseen arkipäivään, jos mies on aikuinen ja on onnistunut kasvamaan Hyväksi Ihmiseksi (TM) , kuuluu oikeudenmukaisuus, moraalisuus ja reiluus, mutta jos arkipäivästä tehdään naurunalaista, samalla hävitetään näiden arvojen arvostus.

22.11.04

Koneista

Lapsena kasasin kymmenittäin koottavia lentokoneita, ja leikin niillä ilmasotaa. Koottavien myötä tulivat tutuiksi muun muassa brittien Spitfiren kauniit muodot ja saksalaisten Messerschmitt 109 E:n tylympi ja kulmikkaampi olemus. Ajattelin muotojen eron johtuvan siitä, että Spitfire oli hyvien puolella ja siksi sulava, ja Messerschmitt taas oli kulmikas ja ilkeämmän näköinen siksi että se oli pahan puolen lentokone. Kaikkein oudoin kohtaamani lentokone oli saksalaisten Blohm und Voss BV-141. Ohjaamo siivessä ja peräsimistä puuttuu puolet. Mietin jo silloin, millainen insinöörimieli voi suunnitella tuollaisen kummallisuuden. Kummallinen mieli, kummallinen lentokone, ajattelin silloin.

V2-ohjuksen moottorin teknisiä tietoja penkoessani päädyin eilen sivulle, jossa on saksalaisten edistyksellisiä lentokoneluonnoksia toisen maailmansodan ajalta. Messerschmittin luonnokset ovat vielä ihan kiinnostavan ja tavallisen näköisiä, samoin Dornierin ja Junkersin, mutta Blohm & Voss on tuottanut taas friikimpiä rakenneratkaisuja.

Tässä on nyt jotain mielenkiintoista ja tutustumisen arvoista, jota en osaa oikein saattaa sanoiksi, enkä tiedä miten edes alkaisin selvittää asiaa. Kaikkien koneiden ulkomuotoon vaikuttaa varmasti ajankohta ja kulttuuri, jossa ne suunnitellaan, mutta asiassa täytyy olla muutakin. Insinöörien suunnittelutyötä ohjaa ehkä vielä jokin muukin seikka, ehkä persoonallisuuden piirteistä johtuva, joka saa lopulta tuotokset näyttämään siltä miltä ne näyttävät. Kirja nimeltä The Existential Pleasures of Engineering saattaisi olla hyvä aloitusteos tämän toistaiseksi hahmottoman asian selvittämiseksi.

Nykyään Blohm & Voss valmistaa suhteellisen normaalin näköisiä veneitä ja laivoja.

20.11.04

Mansi- ja mustikoita

Joskus ikiajat sitten näin kaupassa tekstatun lappusen "Siilin makuisia perunalastuja". Ihmettelin ohimennen onko siilin liha niin erikoisen makuista että sitä kannattaa käyttää perunalastujenkin makuaineena. Myöhemmin ymmärsin että lapussa oli kirjoitusvirhe, siinä piti lukeman "Sillin makuisia perunalastuja".

Mutta kenen mielestä muka sillin makuiset perunalastut kuulostavat herkullisilta?
Lumen sumeus

Talous- ja sosiaalihistorian tentti meni hyvin, ja olisin voinut hyvin tenttiä jonkin toisenkin kokonaisuuden tämänpäiväisessä tiedekuntatentissä. Olen huomannut, että kun tenttikirjat lukee huolellisesti ja tarkkaan laskettuun aikatauluun sitoutuen, niiden sisältö palautuu mieleen riittävän hyvin muutaman kuukaudenkin päästä, kuten tänään tapahtui. Olin lukenut puolet kirjoista aikaisemmin syksyllä, enkä kerrannut niitä sen jälkeen ollenkaan, vilkaisin vain. Tosin tämä menetelmä edellyttää, että kirjoja lukee hyvin keskittyneesti, eikä sullo tenttiä edeltävään viikkoon yhtään sen enempää lukuaikaa kuin muutenkaan.

Viime vuonna tein uuden vuoden lupauksen, jossa lupasin hankkiutua selvyyteen markkinataloudesta ja sen mekanismeista. Vielä olisi opiskeltava kansantaloustiedettäkin, ihan itsensä sivistämismielessä. En edelleenkään ymmärrä talouselämää tarpeeksi hyvin.


19.11.04

Lumi ei ole vielä sulanut pois

Tomi Kontion runoja olen pitänyt ihan hyvinä, mutta tämä YLEn sivuilta löytynyt Kontion runo on parempi kuin hyvä, ja toimii hienosti ääneen luettuna.

Linkki avaa kuvatiedoston, joka kannattaa suurentaa täyteen kokoon, koska muuten kirjaimet palikoituvat.


17.11.04

Poimi ja sekoita

Iltasanomien keskustelupalstalla nimimerkki Jackass kirjoittaa:

Urheilija on ainoa joka saa tienata mitä vaan eikä näiden vellihousujen tarvitse käydä inttiä ja he voivat dokata, olla pilvessä, doupata sekä pistää muijaa turpiin. Urheilu-kansa hyväksyy kaiken tämän. Mutta Ollila ei saa tienata eikä poliitikko vetää hasaa ja sivarit linnaan, mutta urheilija on koskematon jumala. Aamen.

Aamen.

--

Ihmiset kääritytyvät pimeään, eivätkä heidän refleksinsä ole enää nopeita. Rautatieaseman vieressä kaksi naista käveli vastakkain, eikä kumpikaan osannut väistää. Niinpä he seisoivat vastakkain ilmeettöminä ja liikkumatta sekunnin pari, ennen kuin saivat toisensa ohitettua.

Ruokajonossa edelläni oli rastatukkainen nuori, jonka muhkean villavat ja huopamaiset patukat oli sidottu nipuksi takaraivolle. Tukka näytti typerältä, koska se on niin rääkätyn ja kuolleen näköinen. Mieleeni putkahti jostakin mielikuva shampoomainoksesta, jossa sanotaan "Healthier, more voluminous hair." Minua alkoi naurattaa, mutta ei ääneen.

Äsken tein sen virheen, että kuuntelin Diu Dau Tape 200:lta Anteeksi, vaimo -yhtyeen kappaleen Pikku-Merja. Nyt päässäni soi koko ajan

Kotikylän pikku Merja
tule takaisin (pikkummerja pikkummerja)

laulettuna Tommi Liimatan äänenmurroksen rääkkäämällä äänellä.

16.11.04

Imppausta

Yläkerran kämpästä muutti asukas pois, ja nyt siellä tehdään remonttia. Eilen päivällä olivat ilmeisesti maalanneet seinät, koska tullessani illalla kotiin leijui asunnossani karmea maalinkatku. En voinut siihen aikaan enää valittaa kenellekään, yläkerrassa ei ollut ketään, koska remonttimiehet olivat lähteneet yöksi kotiin. Hyvähän niiden on maalailla seiniä ties millä myrkkymaalilla, kun ei tarvitse kärsiä seurauksista. On olemassa hajuttomiakin maaleja, mikseivät remontti-anterot käytä sellaisia? Perkele, en meinannut saada nukutuksi, ja nyt keuhkoputkessa kaihertaa. Huomenna valitan saatanan maalariamatööreille maalivalinnasta perkele.

Bussilakko ei juuri tunnu missään, mutta pinna taitaa olla kuskeilla kireällä. Eilen bussi ei meinannut päästä pysäkiltä kiilaavan henkilöauton vuoksi. Bussikuski töötötti, ajoi auton perässä liikennevaloihin, vaihtoi siinä auton vasemmalla puolella olevalle kaistalle, avasi etuoven ja karjui kiilaajalle: "Is that your education? Is that your education? Suomalaiinnen saatana perkel!" Ihan oikein, joukkoliikenteen hankaloittamista ei saa sietää.

Tarja Filatov haluaisi lyhentää siviilipalvelusta kuukaudella. Hyvä!

11.11.04

Toinenkin

Marraskuun pimeys aiheuttaa omat hyydyttävät vaikutuksensa kirjoittamiseen. Tänä vuonna pimeys ei tosin rasita yhtä pahasti kuin muutamana menneenä vuotena, koska elämäntilanteeni on nyt hyvin rauhallinen, mutta silti bloggaus ja mietintä tuntuu vaivalloiselta. Niinpä laitankin tähän linkin parempaan artikkeliin, joka löytyi Slashdotista, ja joka käsittelee Suomessa asumista USA:laisen maahanmuuttajan silmin.

10.11.04

Linkki

Tämänpäiväisistä toimista en mainitse muuta kuin sen, että Joni Mitchellin Blue -LP on hyvä. Kirjoitan kuitenkin tämän merkinnän, koska haluan oheistaa linkin erinomaiseen fundamentalistisesta islamista kertovaan artikkeliin. Se kannattaa lukea tarkasti.

9.11.04

Ja totanoinni

Revontulia pitäisi olla näkyvissä tänä yönä, koska auringossa on tapahtunut purkauksia. Melkein päivälleen vuosi sitten tapahtui myös hyvin voimakas purkaus, joka sekin taisi aiheuttaa revontulia. Minulla on mpg-videona time lapse -elokuva Auringon röntgensätelystä tuolta ajalta, purkaus välähtää yhtäkkiä Auringon reunalla ja sitä seuraa mieletön kaasun tanssi magneettisissa silmukoissa. Samaan aikaan viime vuonna vastaanotin myös hyvin epämiellyttävän uutisen, johon olin varautunut, mutta jota en olisi halunnut kuulla. Kaksi jysäystä samaan aikaan siis.

Ostin lottomiljonäärien elämää käsittelevän kirjan kahdella eurolla Gaudeamuksen kirjamyynnistä. Kirjan sisällön perusteella päättelen, että on olemassa optimi-ikä ja -elämäntilanne, jolloin päävoitosta on eniten iloa. Jos päävoiton saa nuorena, ei ole vielä vakiintunut osaksi jotakin yhteisöä, jolloin ei tarvitse niin paljon huolehtia kateudesta. Jos kaiken lisäksi vielä asuu kaupungissa, eikä pienessä maaseutuyhteisössä, hyötyy anonymiteetistä. Pahin virhe minkä lottoivoittaja voi tehdä on tulla julkisuuteen, sillä tällöin hän lakkaa olemasta ihminen, ja muuttuu lottovoittajaksi. Sosiaaliset seuraukset voivat olla kamalat.

---

Patjani on muuten siitä jännä, että kun tietyssä makuuasennossa pieraisee, jouset aiheuttavat kaikuilmiön kuin kaikujousellisessa kitaravahvistimessa ikään. Nyt täytyy buutata kone, Zone Alarmin päivitys ei muuten astu voimaan.

5.11.04

Keo

Vuonna 2006 lähetetään Maata kiertämään Keo-niminen satelliitti, joka palaa takaisin Maahan 50 000 vuoden kuluttua. Satelliitin mukaan saa kirjoittaa Webissä 6 000 merkkiä pitkän viestin tulevaisuuden arkeologien ihmeteltäväksi. Eipä siistiä.


4.11.04

Onneksi ei ole autoa, osa 1 000 000 000

Vaikka en erityisesti pidäkään termistä kognitiivinen alaluokka (puhuisin mielummin pelkästään alaluokasta), niin autoasioissa joutuu todellakin tekemisiin ihmisten kanssa, jotka eivät ole aivan sieltä välkyimmästä päästä. Mulkuimmasta päästä sitäkin useammin. Tässä pari esimerkkiä.

Mulkuissa liikkeissä myös asiakas on mulkku. Samasta liikkeestä on muitakin huonoja kokemuksia.

Onneksi minulla ei ole enää autoa. Eipähän enää tarvitse altistua autohuoltofirmojen henkilökunnalle. Luulen että ongelma on peräisin jostakin hyvin syvältä ammattikoulujen autonasentajalinjojen kyvyttömyydestä opettaa opiskelijoille työmoraalia. Amiskulttuurissa täytyy olla jotakin vikaa.

3.11.04

Bush

George Bush näyttää voittaneen vaalit. Periaatteessa hyvä juttu, sillä Bush ajaa USA:n älyllisesti alas ja talouden niin rapakuntoon, että EU:lle avautuu tilaisuus ottaa älyllinen ja lopulta taloudellinen johtoasema maailmassa. Eri asia sitten on, kykeneekö EU siihen ollenkaan.


1.11.04

Ihmiset kopioivat käytöksesi

Minulla oli paljon kopioitavaa kopiokoneella, ja kopioidessani joku muukin tuli aina välillä koneelle jonottamaan. Jos hän odotti vuoroaan sen kummemmin numeroa tekemättä, kysäisin pian montako sivua kopioitavaa hänellä oli ja päästin hänet kopioimaan omien kopiointieni välissä. Yleensä jonottajilla ei ollut paria sivua enempää.

Jos taas jonottaja päästi jonoon asettuessaan hiukankin ärtyneeltä kuulostavan huokauksen, jatkoin kopiointia keskeytyksettä. Yleensä huokailija lähti sitten aikanaan puhisten tai tsk-ääniä päästellen pois. Nyt on niin, että jos kuulen takaani ärtyneen huokauksen, en tietenkään anna periksi ja ota selvää sopisiko odottajan vaikkapa päästää ottamaan omat pari kopiotaan minun satojen kopioideni välissä. Minua ei saa myötämieliseksi osoittamalla ärtyneisyyttä ja kireyttä, päin vastoin. Kiltit, huomaavaiset ja säyseät jonottajat saavat kyllä vastalahjaksi minultakin huomaavaisuutta ihan itsestään. Tästä tietysti opin itse sen, että minunkaan ei kannata näyttää ärtymystäni vastaavanlaisissa tilanteissa aivan heti.

Huomasin, että ärtyneet jonottajat pysyttelivät selkäni takana alusta saakka, kun taas moni kiltti jonottaja tuli sivulleni siten, että he osuivat näkökenttääni ja odotteli sitten siinä kaikessa rauhassa. Kaikki eivät näin tehneet, mutta moni kuitenkin. Ovelaa.

---

Uusin blogilöytöni on Axis of Aevil. Sen kautta näkee tämän kaupungin ihan uudella tavalla.