28.12.04

Pulkkailusta

Pulkkailu on talven parhaita iloja! Siinä yhdistyy rasitus ja lepo mitä todella hauskalla tavalla. Mäen kiipeämisessä ja pulkassa istumisessa sen jyryyttäessä alaspäin on juuri oikea rytmi.

Tänä jouluna löysin kaikkien aikojen parhaan pulkkamäen. Se on melko matala, mutta samalla aika jyrkkä, ja ennen kaikkea siinä on mahdollisuus pitkään loppuliukuun. Pulkkailun ilo haihtuu kokonaan, jos hyvät vauhdit joutuu lopettamaan mäen alla jarrutukseen.

Hyvän pulkkamäen ei edes tarvitse olla kovinkaan avara, tämäkään ei ole. Sen sijaan siinä on useita eri reittivaihtoehtoja: jyrkkä ja nopea perusmäki jota seuraa pitkä finaali puron yli; loiva ja pitkä mäki, jonka lopussa on tiukka käännös ja jäinen kapea polku metsän siimeksessä (lykkimällä pääsee vielä hiihtoladun yli ja kymmeniä metrejä eteenpäin loivaa alamäkeä synkässä pimeässä metsässä) ja tosiurheilijoille superjyrkkä alkupala, tiukka käännös ja sitten taas sitä samaa polkua hiihtoladulle saakka. Pulkkailu on nautintolaji, ei taitolaji.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Ja nythän jäi sitten analysoimatta kokonaan: millainen on paras pulkka? Kerrothan, jotta pääsen mäkeen minä-tyttökin!

Dyro kirjoitti...

Tosiaan, välinepuoli unohtui. Pulkista minulla ei ole vielä valistunutta mielipidettä, kaikki pulkat ovat tähän mennessä toimineet hyvin ja vieneet minut mäen alle vikkelästi. Paitsi yksi lapsuuteni pulkka, jonka pohjaan pultattiin teräsvahvikkeet, jotta pohja ei kuluisi puhki. Se pulkka ei kulkenut mihinkään. Teräsvahvikkeet ovat siis out ja kiellettyjen listalla. Pulkka voi myös olla kiero, ja sellaisella pulkalla laskeminen voi olla joko hauskaa tai ärsyttävää, riippuu tilanteesta.

Paras pulkka taitaa olla sellainen peruskaukalo, jonka takaseinä on sellainen, ettei se ole liian terävä ja hakkaa selkää ikävästi pompuissa. Peruskaukalo on hyvä ja helppo ohjata, se on kevyt ja kiihtyy nopeasti. Tärkeää on päästä istumaan mahdollisimman taakse, se tuntuu antavan parhaat vauhdit. Narun pitää olla riittävän pitkä, jotta pulkkaa on helppo hinata tai roikottaa olan yli.

Joskus haluaisin kokeilla teflonilla päällystettyä pulkkaa. :)