14.12.04

Pukisinko päälleni sukat vai jalkineet?

Kävin kuuntelemassa Ursan järjestämää esitelmää astrobiologiasta. Populaaritieteelliset esitelmät ovat usein vain lyhyitä pintaraapaisuja aiheeseen ja sellaisena lähinnä turhauttavia, minä haluaisin kuulla hyvän esitelmöijän luennoivan hyvin yksityiskohtaisesti ja pitkään jostakin aiheesta. Lisäksi nämä Ursan esitelmät houkuttelevat kummallista ukkoväkeä, vanhoja miehiä, jotka haisevat hielle ja esittävät kummallisia kysymyksiä, joista käy ilmi että he ovat enemmän kuin lievästi pihalla. Ei ollut hauskaa ei. Paljon enemmän saa irti vaikkapa kirjasta History of Life, se on sopivan yleistajuinen mutta siitä huolimatta ilahduttavan yksityiskohtainen teos elämän historiasta.

Birdy kirjoittaa lelukuvastoista. Olen itsekin kammoksunut aivan samaa asiaa, mutta saman tien muistanut, kuinka minun lapsuudessani 70-luvulla ne tiedostavien ihmisten halveksimat lelut olivat minun mielestäni todella kivoja nekin - muovisotilaat, kiinalainen itsestään liikkuva ilmatorjuntatankki, nallipyssyt ja mitä ikinä niitä nyt olikaan. Toisaalta minulla oli kyllä paljon muitakin, vähemmän leikkijän sukupuolta korostavia leluja. Poliittisesti osittain epäkorrektista lelumenneisyydestäni huolimatta en silti osaa suhtautua neutraalisti lelukuvastojen maailmaan, jossa lelujen sukupuolittuneisuus (uhh...tuo sana) hyppää silmille. Se saattaa tosin olla heijastusta amerikkalaisen leluteollisuuden tehokkaasta eri kohderyhmille suunnatusta tuotteistuksesta ja markkinoinnista. Silti Bratz-nuket ja Action Manit näyttävät proleilta, ihan kuin ne olisi tarkoitettu amerikkalaisen esikaupungin alemman keskiluokan hyperaktiivisille kakaroille. Löysin onnekseni jouluostoksilla Helsingistä hyvän lelukaupan Fredrikinkadun alkupäästä, siellä oli paljon keskieurooppalaisia leluja, jotka olivat laadukkaan oloisia, eivätkä edes tylsiä, niinkuin monet "kehittävät" lelut lapsuudessani olivat.

Minulle on kertynyt viiden tunnin univaje tällä viikolla. Tällaiseen jähmeään, salaista vitutaatiota täynnä olevaan olotilaan tottuu pelottavan nopeasti, niin että unohtaa millaista on kun on nukkunut tarpeeksi. Ajatukset tosin saattavat yllättää - äsken tuumin, kuinka Kuussa ja Marsissa on pakko olla jalokiviä, koska maapallollakin niitä on.

Ei kommentteja: