16.12.04

Olen tyhmä

Nyt vituttaa. Olen koko syksyn ollut opintovapaalla, ja elänyt erittäin kurinalaista elämää, itseänikin hämmästyttäen. Seitsemältä ylös, yhdeksältä lukusaliin ja neljän-viiden maissa kotiin. Ei ilta- tai viikonloppuopiskeluja. Tarpeeksi unta ja vähän arkiliikuntaa, liian vähän kyllä nyt syksyn loppupuolella. Tulokset ovat olleet hyviä, opinnot ovat edenneet hyvin ja olo on ollut mitä mainioin, sellainen perusterve. Kaamoskaan ei ole vaivannut ihan niin paljon kuin ennen. Päivät kirjastossa ja luennoilla ovat olleet mukavia ja keskittymiskykyni on ollut parempi kuin koskaan (yleensä se ei ole niin hyvä kuin haluaisin sen olevan). En ole välttämättä puhunut kenellekään koko opiskelupäivän aikana, ja olen nauttinut siitäkin niin paljon, että olen joskus miettinyt onko se edes normaalia. Oma rauha nyt vaan on luksusta, silloin kun se on yksinoloa eikä yksinäisyyttä.

Mutta. Äsken oli tämän sykyn viimeinen tentti, se oli evoluutiobiologian perusteista ja elämän kehityksestä. Niitä tietoja en mitenkään tarvitse hyötymielessä, ja e-b on ylimääräinen kurssi. Toisaalta olen siitä jumalattoman kiinnostunut, kiinnostuneempi kuin aikoinaan pääaineestani tai mistään sivuaineesta. Evoluution ja elämän kehityksen ymmärtäminen kuuluu yleissivistykseen, ja varsinkin yksityiskohtainen ymmärtäminen. Päätin kuitenkin satsata evoluutiobiologiaa edeltävään toiseen tenttiin, koska siihen piti opetella ulkoa todella paljon materiaalia. Koska ulkoa opettelemaan joutuminen on yliopisto-opiskelussa harvinaista, halusin kokeilla miltä se tuntuu, ja millä opiskelutekniikoilla se sujuisi kätevimmin. Sujuihan se, ja tentti oli kaiken lisäksi helppo.

Evoluutiobiologian tenttiin en valmistautunut riittävän hyvin, koska...no, en minä tiedä. Kuukausia jatkunut kurinalainen opiskelu jotenkin hyytyi, enkä tunnistanut miten haitallista melkein-osaaminen on. Naurettavinta on se, että ne osat jotka oppimateriaalista ja -kirjoista luin, jäivät päähäni helpommin kuin mikään tätä ennen, mutta en lukenut kaikkea, vaan toimin typerästi tärppitaktiikalla.

Niinpä sitten tulkitsin tentissä yhden kysymyksen väärin, koska osasin vastata väärin tulkittuun kysymykseen paljon paremmin kuin kysymykseen sen oikeassa muodossa. Todella ääliömäistä touhua, ja vielä asiassa josta olen ylitsepursuavan kiinnostunut. Pääsen kyllä tentistä läpi, mutta se ei ole tärkeää. Tärkeää on se, ettei minulla ole laiskuuteni vuoksi riittävän kokonaisvaltaisia ja yksityiskohtaisia tietoja evoluutiobiologiasta. Vittu saatana! Olipa hieno lässähdys hyvän syksyn päätteeksi. Tietenkin voisin lukea oppimateriaalin kunnolla jälkikäteen, mutta tunnen itseni niin hyvin, että tiedän etten tule sitä tekemään, koska olen peruslaiska, enkä ollenkaan niin tunnollinen ja ahkera kuin voisi päätellä.

Ostin sitten kiehuntaa lievittämään kirjan Kemian taikaa, koska se on niin nörtti teos. Se sisältää ohjeita erilaisiin kemiallisiin kokeisiin, joissa tapahtuu räjähdyksiä ja värikkäitä leimahduksia, ja sopii jokaiselle jolla on kotonaan arsenaali myrkyllisiä kemikaaleja ja vetokaappi. Täytyy tyytyä haaveiluun. Vaarattomista kemikaaleista nyt vaan ei saa aikaan kovinkaan mielenkiintoisia kokeita.

5 kommenttia:

Lord Boredom kirjoitti...

Hmmheeh. Itsellänikin olen huomannut, ettei riitä, että tentistä pääsee läpi. Jos siitä pääsee vain läpi minimaalisilla arvosanoilla, niin jää tunne ettei oikeasti osaa aihetta, vaan on ainoastaan tutustunut siihen tai mikä pahinta, on vain ulkoaopetellut pari tärppiä ja niiden siivellä pääsee läpi. Viime keväänä jätin jopa menemättä yhteen tenttiin, kun tuntui etten osaa tarpeeksi hyvin. Olisin ehkä päässyt läpi siitä, mutta jättämällä tentin väliin yritin varmistaa, että vielä joskus tulee perehdyttyä aiheeseen sen vaatimalla tarmolla.

Anonyymi kirjoitti...

Mitä hankala kymysys koski, jos saa kysyä :)

Dyro kirjoitti...

Maakasvillisuuden kehitys fanerotsooisella ajalla. Minä tulkitsin kysymyksen maakasvien evoluutioksi, mutta kasvi on eri asia kuin kasvillisuus. Muistaakseni joku vielä kysyikin kysymyksen tulkinnasta tentin alussa, ja tenttijä vastasi että kasvillisuus on pääasia, mutta kasveistakin saa kirjoittaa jos haluaa, siitä ei rangaista. En tietenkään tyhmyyttäni noteerannut tätä vastausta mitenkään.

Anonyymi kirjoitti...

Hienoa kuitenkin, että evoluutiobilsaa lukevat muutkin kuin alan ihmiset. (ja ne hihhulit, jotka etsivät matskua kumottavaksi tai vahvistamaan omia ennakkokäsityksiä, toisaalta mielenkiintoisia tapauksiahan nekin)

Dyro kirjoitti...

Olen päättänyt että se kuuluu yleissivistykseeni. Sitten kun olen tarpeeksi hyvin perillä evoluutiobiologiasta ja elämän historiasta, on hauskaa istua junassa ja bussissa ja miettiä niihin liittyviä asioita. Hupi vain ei ala jos pohjatiedot eivät ole kunnossa.