2.12.04

Lukemista

Lukulistalla on seitsemän vuotta sitten lukemani John Steinbeckin Bombs Away: The Story of a Bomber Team, joka on silkkaa sotapropagandaa, mutta erittäin svengaavasti ja yksityiskohtaisesti kirjoitettu teos lentävän linnoituksen miehistön koulutuksesta tehtäväänsä. Hyvä propaganda on myös hyvää viihdettä.

Seitsemän vuotta sitten aloitin myös toisen toiseen maailmansotaan sijoittuvan romaanin lukemisen. Se oli Thomas Pynchonin Gravity's Rainbow, mutta en koskaan lukenut sitä loppuun. Teos oli kerta kaikkiaan liian runsas kakku. Sitä ei voinut lukea pikku hiljaa, sillä tapahtumat unohtuivat, mutta ei sitä voinut lukea pitkiä jaksoja kerrallaankaan, koska muuten tuli ylensyönyt olo. Gravity's Rainbow on kyllä mielenkiintoinen älynnäyte, mutta samalla kaikkea on liikaa. Netistä löytyi teoksen yhteenvetokin, mutta sitä en lue vielä.

Romaanissa on toisaalta henkilöiden nimiä, joita ei voi mitenkään unohtaa - Tyrone Slothrop, Laszlo Jamf, Blicero ja Tchitcherine. Mikä helvetin Jamf? Se näyttää kirjoitettunakin todella kummalliselta, J:n ja f:n muodot ovat toistensa peilikuvia (melkein) ja niin edelleen. Gravity's Rainbow:lla on rasittava tapa injektoida noita henkilöiden nimiä päänuppiin niin, että niitä sitten toistelee päivästä toiseen (jos on sellaiseen taipuvainen, minä olen).

Tyrone Slothrop
Tyrone Slothrop
Tyrone Slothrop
Tyrone Slothrop
Tyrone Slothrop
Blicero!

T.S. on kirjan päähenkilö, joka saa erektion kaupungilla aina silloin kun sattuu kävelemään kohtaan, johon saksalaisten V2-ohjus tulee tulevaisuudessa iskemään.

Kirjastossa oli kirja nimeltään Understanding Thomas Pynchon, ja sen luettuani aloin taas miettiä jos vaikka sittenkin lukisin Gravity's Rainbown kokonaan.


Ei kommentteja: