31.12.04

Lettuja ja hilloa sekä paahtoleipää

Yksilön arvo pariutumiskumppanina on suoraan verrannollinen hänen kykyynsä tuottaa mielihyvää (potentiaaliselle) kumppanilleen. Ihminen on mielihyväperiaatteella toimiva eläin, ja nyt kun elämme hedonistisemmassa kulttuurissa kuin ennen, ei ole ihme että ihmisen kyky tuottaa mielihyvää toisille on ratkaisevan tärkeää niin parinmuodostuksessa kun muussakin sosiaalisessa kanssakäymisessä. Tämä käy ilmi selvästi vaikka Helenin blogia lukiessa. Jos ihminen ei tuota toisille mielihyvää ulkonäöllään, tai pahimmassa tapauksessa tuottaa mielipahaa pelkällä olemuksellaan, hän ajautuu sosiaaliseen paitsioon myös muuten kuin pariutumusmielessä.

On siis niin, että jos haluaa rakkautta, on oltava rakastettava. Rakastettavuus taas on kykyä tuottaa kumppanilleen mielihyvää, ei mitään hypermystiikkaa.

Se mistä itse kukin mielihyvää saa, on sitten toinen juttu. Hyvä ulkonäkö tuottaa instant-mielihyvää, mutta niin tuottaa raha, sosiaalinen asema ja sopiva luonne. Siksi on typerää väittää, että ulkonäöllä ei ole merkitystä tai että vain ulkonäöllä on merkitystä. Kaikilla mielihyvää tuottavilla ominaisuuksilla on merkitystä, niiden summa ratkaisee.

Edit: viime vuonna uudenvuodenlupasin opetella pilkkusäännöt uudelleen. En noudattanut lupaustani. Poistin kuitenkin turhaksi luulemani pilkun otsikosta. Vaistonvarainen pilkutus on hölmöä, koska vaisto on tuuliviiri.

2 kommenttia:

kukavaan kirjoitti...

Niin, samaa mieltä; muu sosiaalinen paitsio usein pahempaa kuin pelkästään parisuhteen puuttuminen.

Usein kai sitten loppujen lopuksi teemme itse sen
vankilan...

Dyro kirjoitti...

Täytyy varmaan tähdentää kun se jäi kirjoituksessani tekemättä, että en tarkoita, että tämä mielihyväperiaate on oikeudenmukainen. Silti minusta näyttää, että ihmiset todella toimivat sen mukaan. Turha siis potkia tutkainta vastaan.

Se vankila on toinen juttu. Vasta kun saa riittävästi (eli paljon) palautetta kanssaihmisiltään, ymmärtää kulloisenkin sosiaalisen asemansa. Siksi on helppoa sortua käsittämään asemansa väärin vaikkapa vain yksien pakkien saamisen vuoksi.