3.11.04

Bush

George Bush näyttää voittaneen vaalit. Periaatteessa hyvä juttu, sillä Bush ajaa USA:n älyllisesti alas ja talouden niin rapakuntoon, että EU:lle avautuu tilaisuus ottaa älyllinen ja lopulta taloudellinen johtoasema maailmassa. Eri asia sitten on, kykeneekö EU siihen ollenkaan.


1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Ihmisen yhteiskuntien kohtaloita tutkinut yhdysvaltalainen Jared Diamond on todennut, että vielä 1400-luvulla Kiina oli lähes kaikessa Eurooppaa edellä.

Tämän jälkeen Kiinassa tehtiin eräitä keskusjohtoisia päätöksiä, joiden tuloksena mm. luovuttiin valtameripurjehduksesta ja purettiin telakat sekä luovuttiin mekaanisista laitteista kuten kelloista ja keskeytettiin esim. kutomakoneiden kehittely.

Euroopassa sen sijaan valta oli hajautuneena useisiin keskuksiin, ja jos yhdessä valtakunnassa johonkin uudistukseen suhtauduttiin torjuvasti, jossain toisessa yleensä löytyi lopulta ymmärrystä. Näin esim. Kolumbus etsi rahoitusta retkilleen usealta taholta ja sai sitä lopulta Espanjasta. Loppu on tunnetusti historiaa.

Ottaen huomioon kirjoittajan amerikkalaisuuden, analogia tästä EU:n ja USA:n vertailuun on ilmeinen. Eurooppalainen lukija sen sijaan näkee tässä kai lähinnä varoituksen EU:n valtaa keskittävästä kehityssuunnasta. Toivoa kai kuitenkin sopii että ympäristödeterminismi tässäkin tapauksessa olisi keskusvaltaa voimakkaampi.