6.10.04

Tästä se alkaa

Mount St. Helensin ennustetaan purkautuvan piakkoin voimakkaasti. Vuorta valvovaa webcamia kannattaa pitää silmällä. Kraatterista tuprahtelee usein pöllähdyksiä. Olisi hauska nähde suurikin purkaus. Kaiken lisäksi on kätevää, että vuori sijaitsee 10 tuntia Suomen ajasta jäljessä, joten kun täällä on ilta, Mount St. Helensillä on päivä, ja webcamin kuvissa siis valoisaa.

Tällä hetkellä (6.10. kello 18.54) näyttää olevan niin sumuista ettei vuorta näe, tuo sumu kehittyi noin tunnissa.

--

Henry on tehnyt todellisen löydön, ja linkittänyt tutkimukseen, joka tutkii seksikumppanin valintaa taloustieteen näkökulmasta. Ilmassa onkin pitkään leijunut markkina-arvoteoreettisia ajatuksia, ja tuo tutkimus saattaa olla alku sille, että markkina-arvoteoriat päätyvät vähitellen valtavirran tietoisuuteen. Lisäksi sen myötä saattaa myös syntyä jonkinlainen nykyistä vakavammin otettava miesliike, joka perustuu miesten elämän todellisille epätasa-arvon alueille. Nythän miestutkimus on jonkinlainen spin-off naistutkimuksesta. Oikeastaan on jo aika aidosti kriittiselle miesliikkeelle, joka syntyy epätasa-arvoa kokeneiden miesten alulle panemana. Feminismikin syntyi korjaamaan aitoja epäkohtia, ja epäkohtia on myös miesten elämässä. Henryn blogi on tässä uusi, aito miesliike (TM) -mielessä uranuurtaja.

Tuon tutkimuksen luettuani aloin ajatella, että saattaa olla niin, että moni miesten harjoittama naisten sorto on oikeastaan vastareaktio tuolle perustavaa laatua olevalle seksimarkkinoiden epätasa-arvolle. Ei siis ihme, ettei seksiä hyväksytty monessakaan kulttuurissa ennen avioliittoa, ja joissakin paikoissa naiset on todella ennaltaehkäisevästi alistettu burkhin ja muin keinoin. Naisten suoraviivaisessa sorrossa ei siis liene kysymys vain siitä, että miehet sortaisivat naisia yksinomaan fyysisen vahvemmuutensa vuoksi, vaan myös siitä, etteivät miehet halua antaa naisille seksuaalista valtaa, koska naisten seksuaalinen valta on suurempi kuin miesten ja miehet tietävät tämän.

Tämä tietysti valottaa sitä, miksi prostituutiokeskustelussa ei ole juurikaan mainittu miesprostituution olemassaolosta. Prostituution kieltämisellä halutaan tottakai lopettaa naiskauppa, mikä onkin hyvä tavoite, mutta en voi välttyä ajatukselta, että samalla naiset haluavat myös sementoida seksuaalisen ylivaltansa eliminoimalla eri säännöin pelaavat kilpailijansa. Samalla ajatus seksimarkkinoiden epätasa-arvosta selittää sen, miksi prostituutiota ylipäätään on, ja miksi naisprostituutio on miesprostituutiota yleisempää.

ATM-miehille kaikki tämä on selvää, mutta minun kaltaiselleni tavalliselle miehelle ei ehkä niinkään. En väitä että olisin mikään YTM, olen itsekin saanut kuulla muutaman kerran olevani ihan-kiva-kaveri-mutta. Silti ATM:ien elämän karuus on avautunut minulle vasta blogien kautta. He näkevät ja kohtaavat suoraan ne raa'at sosiaaliset mekanismit, jotka muilta ovat piilossa (mutta jotka tottakai vaikuttavat pinnan alla). Luulen, että aito miesliike saa alkunsa nimenomaan ATM:ien kautta, ja sen ei muualta tulisi alkaakaan.

1 kommentti:

Henry kirjoitti...

Niinhän asia varmaan onkin, että miesten aiheuttama sorto naisia kohtaan on seurausta markkina-arvoepätasa-arvosta.

Tuo ajatus voidaan nähdä aika vallankumouksellisena suhteessa hallitsevaan tasa-arvoajatteluun.