18.10.04

Sijoitukset paisuvat, öljyn tuotanto hyytyy

Nettisijoittaja-salkkuni arvo on nyt 52 988,20 €, mikä tuottaa listasijoituksekseni 256/19112. Vielä en ole 100 parhaan joukossa, eikä aliastani näy listalla. Listan kärki näyttää pitävän salkussaan samoja osakkeita, koska salkkujen prosentuaaliset tuotot kultakin päivältä ovat lähes tai kokonaan samoja. En todennäköisesti ole sijoittanut samoihin osakkeisiin kuin kärki. Jos sijoituskohteeni osoittautuvat jatkossakin sellaisiksi, jotka nousevat yllättäen reilusti ja nopeammin kuin kärkisalkkujen sijoitukset, kiilaan parhaimmassa tapauksessa top kymppiin.

Kakkossalkkunikin on 17 euroa plussan puolella. Sitä täytyy perata vähän. Voisin tehdä siitä vaikka hardcore-riskisalkun.

Iltasanomien keskustelupalstalla käydään keskustelua Peak Oil -ilmiöstä. Minulle koko juttu oli uusi vielä kuukausi sitten, mutta sen jälkeen olenkin tutustunut asiaan hartaasti. Keskusteluun osallistuu muutama hyvin asiantunteva kirjoittaja, joiden mielestä biodieselillä ja bioetanolilla voitaisiin korvata öljy polttoaineena melko helposti. Puttuu vain poliittista tahtoa, mm. verotus estää biodieselin tuotannon aloittamisen. Samoin kuin nimimerkki Susanna, haluaisin todella olla mukana aloittamassa biopolttoainealan yritystä, kehittämässä prosesseja, lobbaamassa poliitikkoja sekä pohtimassa yrityksen kilpailustrategiaa ja imagoa (high-tech, ei missään tapauksessa mikään viher-, koska sitä ei oteta vakavasti). Se olisi erittäin erittäin motivoivaa, ja luulen että tällaisen yrityksen aika on nyt tullut. Miten pääsisin mukaan?

Tätä asiaa sivuten: piipahdan usein Maalaisen blogia katsomassa. Lukiessani sen kertomuksia ekoyhteisön sekoiluista, en voi välttyä ajatukselta, että todellisen ekoelämän tekevät mahdolliseksi juuri ne ihmiset, joita ei ekoyhteisöihin hakeudu. Insinöörit, kemistit, biokemistit, maa-ja metsätaloustieteilijät ja biologit ne kehittävät toimivia fossiilisten polttoaineiden korvikkeita, eivät kivillä parantajat. Jos haluttaisiin todella toimiva ekoyhteisö, sinne pitäisi nimenomaan valita korkeasti koulutettuja ja psyykkisesti tasapainoisia ihmisiä, joilla olisi taito konkreettisesti kehittää ja arvioida yhteisön toimintaa. Lisäksi tarvittaisiin käden taitojen osaajia, vaikkapa puuseppä ja metallityöntekijä. Tällaisella väestöllä yhteisöstä ei tulisi viherkurjalaa.

Aloitin viime viikolla ohjelmoinnin opiskelun Javalla. Osaan jo ihan vähän. Tänään keksin ohjelman aiheen ihan itse: teen ohjelman joka laskee, koska öljyn nykyreserveistä on kulutettu puolet, kun nykykulutuksella ne riittävät 47 vuodeksi ja kulutus kasvaa x % vuodessa.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Juuri näin kuten kirjoitat. Sana valita on tosin hieman väärä. Todellisilla asiantuntijoilla ja tekijöillä on muuta tekemistä. He eivät tule ekoyhteisöihin elättämään tekemättömiä. Mutta yksikin saisi aikaan muutosta ja vetäisi muita mukaan. Itse en sellainen ole ja en ole osannut. Maalainen