22.9.04

Kuultua ja nähtyä

Tänään oli erikoinen hetki, kun kuulin takanani jonkun puhuvan täsmälleen samalla tyylillä kuin eräs tuttavani. Puhujan ääni oli erilainen, mutta puhetyyli oli intonaatiota ja lauseen rytmejä myöten samanlainen. Tuttavani ei puhu mitään murretta, vaan ihan helsinkiläisittäin tavallista yleiskieltä, ei edes sellaista vähän löysää stadi-puhetta. On todella kummallista kuulla tuolla tavalla puhetta, joka on ääntä lukuunottamatta kuin kopio jonkun toisen puhetyylistä. Käännyin vielä katsomaankin, mutta puhuja ei ollut tuo tuttavani.

--

Rautatieasemalta Pasilaan vie monta kiskoparia, joista jokaisella on tietysti omat ajolankansa - kaksi johdinta päällekkäin vaakasuorassa, joita yhdistävät epäsäännöllisin välein toistuvat suorat, käyrät tai siksakmaiset pystysuuntaiset johdot. Katselin niitä Pasilaan matkalla olevasta junasta, ja lukuisat johtoparit, pylväät ja välilangat näyttivät aivan joltakin modernilta nuottikirjoitukselta. Musiikkia joukkoliikennematkailua varten.

Helsingin keskustassa oli tänään autoton päivä, mutta en huomannut sitä.

Junista vielä sen verran, että mikähän junissa ja rautateissä ihmisiä niin paljon kiehtoo, että esimerkiksi vaunut.org-sivulla on paljon kävijöitä ja keskustelua? Tämä ei sitten ole mitään piilokritiikkiä, vaan vain pohdiskeleva kysymys. Junalla on mukava matkustaa, mutta ainakaan minua ei VR:n kalusto sinänsä kiehdo. Kuten ei Finnairinkaan, eikä bussiyhtiöidenkään.

Ei kommentteja: