27.3.04


Kasvua kannattaa odottaa

Jos panisin tänä keväänä tammenterhon maahan kasvamaan, niin voisin sitten 200-vuotiaana poltella piippua kotitammen juurella. Mukava ajatus, mutta vuonna 2204 tupakka on varmasti kielletty.

Chilien kasvatuksen aion kuitenkin aloittaa. Tietysti nyt kun kirjoitin siitä, niin en varmaan tule chilejä kasvattaneeksi ollenkaan, yleensä siitä mitä aikoo tehdä ei kannata etukäteen kirjoittaa. Jotenkin motivaatio häipyy kun mielessä suunnitelma-asteella hautuvat asiat saavat sanallisen hahmon ennen aikojaan. Ostoslistalla on multaa, siemeniä ja kirkas kasvilamppu, joka on myös kannabiksenkasvattajien suosiossa. Vaan mitä jos lamppua ostaessani Leimaudun(TM)?

Kaktuksiankin kasvattelen, mutta en ole saanut niitä kukkimaan. Kaktuksissa on upeat kukat, mutta kukkiminen vaatisi talvehtimispaikkaa, jossa lämpötila on 8-10 astetta ja kirkasta valoa kymmenisen tuntia vuorokaudessa. Sellaisia oloja on aika hankala järjestää, ellei innostu konstruoimaan jonkinlaista kaktustalvehtimoa vaikkapa vanhasta jääkaapista ja loisteputkista. Sellainen olisi hankala rakentaa veisi paljon sähköä. Jokunen vuosi sitten kokeilin talvehdituttaa kaktuksia ikkunalasien välissä, jossa lämpötila pysyi 5-10 asteen välillä. Sitten tuli -30 asteen hirmupakkasten viikko. Kaktukset näyttivät ihan hyväkuntoisilta, mutta keväällä ne sulivat vihreän limaiseksi massaksi.

Jaa, mutta Helsingin yliopiston kasvitieteellisessä puutarhassa en ole tänä talvena käynytkään. Sinne siis.

Ei kommentteja: