10.2.04


Israelin cowboy

Persianlahden sodan jälkeen matkustin keskellä talvea Israeliin ystävääni moikkaamaan ja rantalomailemaan Eilatissa. Israelin lentoyhtiö El Al on kuuluisa turvajärjestelyistään. Ennen koneen lähtöä Helsinki-Vantaalta turvallisuusviranomaiset pystyttivät lähtöhalliin tusinoittain pöytiä ja kuulustelivat jokaisen matkallelähtijän erikseen. Yksi matkustajista oli joku kolmekymppine Pohjanmaalta kotoisin oleva mies, joka oli pukeutunut mustaan Cowboy-asuun, buutseihin ja stetsoniin. Mies oli aluksi reteää poikaa, kunnes viimein pääsi koneeseen sen jälkeen kun kaikki muut satakunta matkustajaa olivat jo kuulusteluista selvinneet. Mahtoi olla kova grillaus. Käytävää kävellessään miehellä oli kasvoillaan oli teennäisen itsevarma hymy, joka pani mieleeni ajatuksen: ne on tutkinu sen B-rapunkin.

Eilatissa sain heti vatsataudin, oma vika, mitäs piti juoda siinä pikku pizzapaikassa tuoppi vettä jossa näytti kelluvan meduusa. Luulin sitä muussatuksi sitruunanlohkoksi, mutta ehkä se oli silti meduusa, ehkä sekin muussattu. Näin hienoon yksityisasuntoon rakennetun lääkärinvastaanoton, jonne palasin päivää myöhemmin viemään virtsanäytteen 25 asteen helteessä. Ei hepatiittia, hienoa, mutta sukelluskurssi täytyi unohtaa. Menin Jerusalemiin ystävää tapaamaan. Jerusalemissa oli satanut lunta. Sitä sataa siellä kerran kahdessakymmenessä vuodessa. Väitettiin, että Israelin ilmasto oli Irakin palavien öljylähteiden vuoksi viturallaan.

Kun kolmen maailmanuskonnon pyhillä paikoilla liikutaan, ei ole ihme että kaupungissa oli paljon uskovaisia, jotka yrittivät käännyttää kaikkia muita omaan uskontoonsa. Yksi buddhalainenkin yritti käännyttää juutalaisia buddhalaiseksi. Naurua riitti, mutta ei käännyttäjää voi itsevarmuuden puutteesta syyttää - yrittää nyt käännyttää uskovaisia toiseen uskontoon näiden pyhimmässä kaupungissa.

Ei kommentteja: