11.1.04

Mielen lataamisesta

Voi paska että inhoan näitä keskitalven ilmoja. Tasaisen harmaalta taivaalta sataa hienojakoista lumupurua, joka sohjoutuu ruskeaksi mujuksi autojen renkaissa. Tämä on kerta kaikkiaan vihattava sää.

Minä en oikein usko mielen lataamiseen. Saattaa nimittäin olla, että neuronin mallintaminen on paljon monimutkaisempaa kuin voisi luulla. Entä jos onkin niin, ettei neuronia voikaan mallintaa piipalasella? Neuroni on elävä ja muuntuva yksikkö, joka kykenee uusienkin synapsien luontiin. Mitä jos onkin niin, että neuroni on niin tehokas nanokone, että sen toimintaa voidaan vastaavassa mittakaavassa mallintaa vain nanokoneella nimeltä neuroni?

Jos oletetaan, että neuronien toiminta voidaan mallintaa tietokoneessa, ei riitä, että vain aivojen neuronit mallinnetaan. On mallinnettava koko hermosto, silmän verkkokalvoja myöten. Eikä sekään riitä, sillä hermoston toimintaan vaikuttaa myös sisäeritysjärjestelmä hormoneineen. On siis mallinnettava koko ihmisen hormonisysteemi (hormoneja muuten erittävät tietyt neuronitkin). Eikä sekään vielä riitä. On mallinnettava veren hiilidioksidipitoisuuden vaihtelut, ja niiden vaikutus hengityskeskukseen ja niin edelleen ja niin edelleen. Ihmisen tietoisuus on niin voimakkaasti sidoksissa ruumiiseen, että inhimillistä tajuntaa tuskin voi olla irrallaan ihmisruumiista. Jos siis haluaa mallintaa inhimillisen tietoisuuden siten, että se myös pysyy inhimillisenä tietoisuutena, on mallinnettava koko ihmispaketti.

Mielilukemistani on teos nimeltä Ihmisen fysiologia ja anatomia, ja nimenomaan sen kautta olen tullut erittäin vakuuttuneeksi siitä, että inhimillinen tietoisuus edellyttää ihmisruumista ja sosiaalista verkostoa, eikä tietoisuus ole täten irrotettavissa erilleen jonkinlaiseksi abstraktiksi entiteetiksi.

Monet eläinlajit ovat tietoisia. Siksi voi hyvinkin olla, tietoisuus on sittenkin jonkinlainen universaali ilmiö, joka on irrotettavissa neuroneista ja biologisesta ruumiista, ja jota näinollen kyetään joskus jotenkin mallintamaan tietokoneessa, mutta se ei silloin ole inhimillistä tietoisuutta, ja sen kanssa saattaa olla vaikeaa tai mahdotonta kommunikoida.

Ei kommentteja: