27.1.04


Kilo Limaa Papan Whiskyssä

Pitäisikö hajonnutta putkiradiota kutsua putkiraadoksi? No, minun putkiradioni toimii hyvin.
Lyhytaalloilla rullatessani kuulin äänen, joka lateli foneettisia aakkosia tyyliin Kilo, Lima, India, Foxtrot, Golf...Whiskey, Lima, Tango, Golf, X-Ray... ja niin edelleen jokaista sanaa huolellisesti painottaen. Googlasin sitten nettiä, kunnes löysin asiaa käsittelevän sivun. Ja toisen. Kolmannen ja neljännenkin. Suurin osa noista asemista näyttäisi lähettävän numeroita eikä kirjaimia.

Kyseessä ovat ilmeisesti eri tiedustelupalvelujen radioasemat, jotka lähettävät viestejä vakoojille vierailla mailla. Viestejä on mahdotonta purkaa, koska ne on salattu kertakäyttöisellä avaimella. Asemista on ääninäytteitä sivulla nimeltä Irdial, joka näyttää sisältävän roppakaupalla mielenkiintoista musiikkia. Irdialissa on levy nimeltä The Conet Project, jonka kansi (linkki avaa suurehkon PDF:n) on lievää-hehkutusta. Itse ääninäytteisiin on omat linkit, näytteet ovat oikeastaan aika aavemaisia.

Numeroasemien harrastajia on jonkin verran. Ajattelin, että jos panisi pystyyn tuollaisen oman numeroaseman, mutta niin että kryptauksessa olisi joitakin tarkoituksellisia heikkouksia, saattaisi saada aikaan havahtumisen kuuntelijajoukossa. Koodin purkaminen vaatisi vähän vaivannäköä, ei liian vähän muttei liikaakaan. Purettu viesti kertoisi jotain hauskaa läppää tai ohjaisi purkajansa edelleen johonkin tarkasti määriteltyyn maantieteelliseen paikkaan, josta paljastuisi matkan vaivat ainakin jollakin tavalla korvaava yllätys. Paikka voisi olla vaikka Tampereella, koska sinne pääsee Britanniasta Ryanairilla halvalla. Britanniasta siksi, että siellä tuntuu olevan paljon numeroasemien harrastajia. Kilo mämmiä olisi varmaan kiva yllätys, erityisesti jos sen kätkisi Tampereen Koskikeskuksen miesten vessan koppiin. Mämmin seassa olisi suomalainen yhden sentin ja kahden sentin kolikko, koska ne ovat harvinaisia ja keräilijöiden suuressa suosiossa. Ne mahtuvat myös mukavasti käsimatkatavaroiden joukkoon, eikä tullissakaan tule ongelmia.

Ei kommentteja: