10.1.04

Kauhua ja taideteosidea

Mitvit kertoili pelänneensä Kivikasvojen Dracula-jaksoa. Muistan itsekin sen jakson hyvin, se oli aidosti pelottava, ja samalla oikeastaan aika mielenkiintoinen. Mustavalkoisesta telkkarista nähtynä siihen tuli vielä lisää vaikuttavuutta. Sen jälkeen leikittiin Draculaa monta viikkoa.

Muistan myös lapsuudestani ne kamalat television tietoiskut, joissa ensin käsi napsautti sormia ja muuntui sitten kohti tulevaksi etusormeksi, minkä jälkeen tuli heikoista jäistä varoittava tietoisku. Siinä sai aina pelätä sitä hetkeä, jolloin jää pettää kävelijän alta ja mies humpsahtaa veteen. Tietoiskussa miehen vaatteiden alla oli kuitenkin aina märkäpuku, joka pelasti kangistumiselta. Auttaisiko se oikeasti?

Kun nyt vauhtiin päästiin, niin tässä lisää televisiomuistoja lapsuudesta. Yksi parhaiten mieleen jääneistä asioista on se, kun televisiosta tuli jokin piirretty, ja samalla vanhempani siirsivät televisiota TV-pöydältä kirjahyllyyn. TV liikkui, kuva liikkui, eli liikkuva kuva liikkui. Se näytti hienolta. Olen jo pitkään suunnitellut taideteosta, jossa nelipyöräisiin kärryihin kiinnitettyjä, päällä olevia televisioita laskettaisiin mäkeä alas niin että TV:ssä näkyisi kuvaa samalla kun kärryjen vauhti kiihtyisi. Telkkarikärryt pitäisi vain saada pysäytettyä sopivasti, ettei tulisi romua ja sirpaleita. Tiedän sopivan mäenkin, se on Helsingissä, Linnunlaulussa. Mutta mitä ohjelmaa TV:stä tulisi? Satunnainen ohjelma ei käy, vaan se pitäisi valita tarkasti, jotta taideteos olisi järkevä. Uutisia ei ainakaan voisi laittaa näkyviin, sillä silloin teos olisi jotenkin liian osoittelevan mediakriittinen, eli "kuvastaisi uutisvirran efemeraalisuutta jne. lässyn lässyn". Ehkä joku luonto-ohjelma? Kilpa-autoilua?

Ei kommentteja: