26.11.03


Tuoksuja ja jouluhäsläystä

Eilen hajukäämini saivat kyytiä.

Vastaani tuli nainen, josta jo etukäteen arvasin mitä parfyymiä hän käyttää. Hän olisi siisti ja hillitty, sellaisen kulttuuria harrastavan kauppatieteilijän näköinen. Arvasin oikein: Issey Miyaken hajuveden tuoksu jäi jälkeen. Sopi kuvaan ihan täydellisesti.

Luennolla jossakin lähelläni istui nainen, jolla oli todella hyvänhajuista hajuvettä, ja paljon. Niin paljon, että sen tuoksu kantautui varmasti kolme riviä eteenpäin ja taaksepäin. Minua se ei häirinnyt yhtään, koska tuoksu oli mitä miellyttävin. Harmi vain että tuoksuja on niin vaikea kuvailla niin että toisetkin saavat hyvän käsityksen kuvattavasta tuoksusta. Näköhavainnosta on suhteellisen helppo kertoa ymmärrettävästi, niin että joku toinenkin tunnistaisi kuvaillun asian sen nähdessään. Kuulohavaintokin on usein purettavissa verbaaliseksi kuvailuksi, mutta tuoksut eivät taivu sanoiksi juuri ollenkaan.

Toisten ihmisten ominaistuoksut ovat myös mielenkiintoisia, jos siis kysesssä on oikea ominaistuoksu eikä hienhaju. Parhaiten ominaistuoksun tuntee hiusrajasta, mutta ketä tahansa ei tietenkään kannata mennä nuuhkimaan vaikka mieli tekisi. Olen huomannut, että käytän hajuaistiani hyvin paljon ja yritänkin tietoisesti kehittyä yhä tarkemmaksi haistajaksi. Ehkä se on jonkinlainen reaktio nykyajan yltiövisuaalisuutta vastaan. Kaiken lisäksi hajuaistin primitiivisyys kiehtoo minua Voisi olla mielenkiintoista suunnitella parfyymejä. Ketkähän niitä suunnittelevat ja miten? Miteköhän parfyymisuunnittelijaksi tullaan? Kemian alalta?

Löysin myös jutun, jonka mukaan kaamosmasennuksesta kärsivillä saattaa olla tavallista herkempi hajuaisti. Löysin toisenkin artikkelin haistamisesta, kerrankin paljon tietoa hajuaistin toiminnasta.

Haistelkaa toisianne!

---

Joulukin tulee, ja marketeissa kuulemma soivat joululaulut. En minä vain ole onneksi kuullut mitään. Varmasti suurin osa ihmisistä inhoaa joululaulujen pakkosyöttöä ja kaupallisen joulun kiiltokuvamaailmaa, ja uskon näihin ihmisiin kuuluu myös niitä, jotka tekevät tavarataloissa päätöksiä joululaulujen soittamisesta, tavaratalon joulu"tunnelma"sisustuksesta, kuvastojen graafisesta ulkoasusta ja niin edelleen. Uskon että kaikkia ottaa päähän kaupallisen joulun ylilyönnit, ja silti osa ihmisistä on mukana toteuttamassa näitä ärsyttäviä ylilyöntejä vuodesta toiseen. Miksi? Eikö kukaan myymäläpäällikö (tai mikä ikinä nimike onkaan) uskalla sanoa ei keskusliikkeen direktiiveille? Vihaavatko joululauludirektiivien antajatahon jäsenet, (taho on varmasti jokin tiimi keskusliikkeen markkinointiosastolla, ei yksittäinen ihminen), joululaulupullaa yhtä ankarasti kuin tavalliset ihmiset? Taatusti. Mihin ihmeen kollektiiviseen ajatusansaan kaupan alan työntekijät ovat ajaneet itsensä? "Joululaulut ja joulurekvisiitta on typerää, tiedetään, mutta kun...no...niin on aina tehty ja jos me ei tehdä niin, niin kilpaileva ketju kuitenkin ja siitä syntyy meille joulumyyntivajetta! Kulkuset kilkattamaan!"

Ei kommentteja: