5.10.03

Sain kutsun kahville, mutta kahvila sijaitsee maapallon toisella puolella. Olisi voinut olla jännittävääkin yrittää ehtiä perille ennen sulkemisaikaa; 20-tuntisen lennon ja taksimatkan jälkeen olisi kupillinen kahvia varmasti maistunut.

Näin tänään kurkiauran joka aurasi tietään etelään. Olen kerran nähnyt kurkiauran kuumailmapallosta, ja se oli kolmiulotteisuudessaan viehättävä näky. Aura oli hieman alempana kuin pallo, ja näin kurjet siis yläviistosta, kun ne lensivät äänettömästi ilmameressä minne ikinä olivatkaan matkalla. Kuumailmapalloilu on mukava kokemus, on hiljaista, pallossa ei tuule koska se liikkuu samaa nopeutta tuulen kanssa, eikä kylmäkään tule kun pään yläpuolella on satoja kuutiometrejä kuumaa ilmaa pussiin vangittuna. Itse asiassa hiki siinä tulee. Näkymät ovat loistavia, ja kun jaksaa huolellisesti tarkkailla vaikkapa ensi vilkaisulta tasaisen tylsältä näyttävää metsää, siellä alkaa huomata yllättävän paljon yksityiskohtia.

Luonto sinänsä ei itse asiassa minua paljonkaan enää viehätä, outoa kyllä. Ajoin tänään Bodominjärven ympäri, poikkesin metsää haistelemassa ja tulin taas samaan lopputulokseen kuin aina ennenkin. Villissä luonnossa on jotakin ärsyttävää, kulttuurimaisema on se josta pidän. Suomenlinna, vuosisatoja viljelty maalaismaisema, Kaivopuisto, saaristolaiskylät ja niin edelleen ovat luontoa minun mieleeni. En siis ole pesunkestävä urbaanikko. Sitäpaitsi Suomen luonto ainakin teiden varsilla on rasittavaa pöheikköä, kesäisin kiukkuisen vihreää vihermassaa ja talvisin pajunoksien sekamelskaa. Olen joskus suunnitellut valokuvausprojektia, jossa kuvaisin moisia epäpaikkoja - teiden, alikulkutunneleiden ja pyöräteiden viereisiä tiheitä pöheikköjä, joihin silmä on niin tottunut ettei enää niitä huomaakaan.

Joskus suunnistusta harrastaessani opin inhoamaan Suomen metsien ryteikköjä, soita ja louhikkoja, sillä Akseli Gallen-Kallelamaista jylhää ja kaunista erämaata on Suomessa kovin vähän.

--

Luki- ja kirjoitushäiriöt ovat lisääntyneet. Mitä jos syynä onkin jokin sikiönkehitykseen vaikuttava toistaiseksi tuntematon tekijä. Kännyköiden mikroaaltosäteily tai jokin kemikaali, esimerkiksi jokin tietystä uudesta muovilaadusta haihtuva aine, joka häiritsee aivojen kehitystä? Korreloiko lukihäiriöiden lisääntyminen matkapuhelinten tiheyden lisääntymisen kanssa, ja jos, niin onko syy-yhteyttä olemassa?

Ei kommentteja: