12.10.03

Sacksia lukiessa tuli mieleen, miten monia uusia teknologioita ja keksintöjä hyödynnetään sumeilematta mitä moninaisimmissa paikoissa kunnes niiden vaarat huomataan. Kun radium löydettiin, sitä sekoitettiin mm. kivennäisvesiin joita sitten juotiin radiumin "terveyttä edistävien vaikutuksien" vuoksi. Suomessakin on valmistettu radium-vettä, olen nähnyt sellaisen etiketinkin, mutta harmikseni en ottanut sitä talteen. Radiumin vaarat huomattiin sitten aikanaan.

Röntgensäteilyn haittojen toteamiseen meni myös jonkin verran aikaa. Sacksin kertoman mukaan vielä 50-luvulla oli kenkäkaupoissa röntgenlaitteita kenkien sopivuuden tarkistamiseksi. Olihan se varmaan hyödyllistä nähdä missä asennossa varpaiden luut kengässä olivat, mutta nykypäivänä moinen ei kävisi ollenkaan päinsä.

En malta olla näkemättä tätä samaa huolettomuutta matkapuhelinten käytössä nykypäivänä. Jokainen tietää että korvaa kuumottaa kun puhuu kännykkään pitkään, ja ehkäpä parinkymmenen vuoden päästä nykymeininkiä kauhistellaan. Ihan epätieteellisenä spekulointina heitän, että jos oppimisvaikeudet ovat todellakin lisääntyneet viime vuosikymmenen aikana, eikä kyse ole vain parantuneesta diagnostiikasta, niin selitys saattaa löytyä jostakin aivojen kehitystä häiritsevästä seikasta joko sikiökaudella tai syntymän jälkeen. Tällainen seikka voisi olla matkapuhelinten ja tukiasemien radiosäteilyn taajuus tai vaikkapa lyijyttömän bensiinin lisäaineet. Kännyköiden käyttö on lisääntynyt vuosikymmenessä hurjasti, ja lyijyttömään bensiiniin siirryttiin Suomessa vuonna 1995. Olisi mielenkiintoista tutkia eri maita ja sitä, korreloiko jompi kumpi näistä asioista oppimisvaikeuksien lisääntymisen kanssa.

Joka tapauksessa asia kiinnostaa minua suunnattomasti. Esimerkiksi rotta on niin älykäs koe-eläin, että sen jälkeläisissä tapahtuvat kognitiiviset muutokset saattaisivat olla havaitattavissa esimerkiksi ongelmanratkaisun vaikeutumisena.

Ei kommentteja: