7.10.03

On maanpuolustuskerhoja, miksei ole kuunpuolustuskerhoja?

En sitten lähtenyt kahville eteläiselle pallonpuoliskolle, vaan kuuntelin töissä kahvinheittimen löprötystä ja tyhjensin sen saantolieriöstä (se kannu) osan itselleni. Pari päivää sitten löysin mainion sivuston alkuaineiden jaksollisesta järjestelmästä, ja vietin sen kanssa yhden kokonaisen illan. Theodore Gray - niminen softahemmo on tehnyt puusta alkuaineiden jaksollisen järjestelmä -pöydän, joka sanaleikkinä toimii englanniksi paremmin: Periodic table of elements table. Sai siitä vielä Ig Nobelinkin.

Supermielenkiintoista klikkailla tietoja eri alkuaineista! Sivuilla myös natriumia veteen -videoita, siis juuri tuo koe joka yläasteellakin tehdään nysväisin pienin määrin. Noissa videoissa natriumia on vähän enemmän. Tällä sivulla taas on linkki aivan hulvattomaan Revigator-nimisen laitteen käyttöoppaaseen. Revigaattori on radioaktiivisella mineraalilla vuorattu vesisäiliö, joka tekee vedestä radioaktiivista. Laitteen opaskirjanen hehkuttaa radioaktiivisuuden olevan terveellistä, onhan se luonnontuote.

Sivua lukiessani tunsin itseni nörtiksi jälleen. Minulla oli onni olla yläasteella ja lukiossa koulussa, jossa sai olla juuri niin kummallinen kuin halusi, toisin sanoen ei tarvinnut pelätä joutuvansa epäsuosioon jos tykkäsi viritellä fysiikan labrassa korkeajännitekeloja tai äikäntunnilla analysoida runoja. Tämä johtui nähdäkseni siitä, että kouluun oli päätynyt harvinainen määrä populaarikulttuurista piittaamatonta väkeä, niin pojissa kuin tytöissäkin. Kun populaarikulttuurin vaikutus ei ole vahva, koulussa ei tarvitse pelata sosiaalisia pelejä vaan voi keskittyä siihen mikä kiinnostaa. Suurin osa nykyisestä populaarikulttuurista tuntuu suhtautuvan vihamielisesti älyn käyttöön, tai pikemminkin intohimoiselle omistautumiselle jollekin sellaiselle asialle, joka ei ole populaarikulttuurin piirissä coolia. Ei ole sattumaa, että lainasana "nörtti" on peräisin anglosaksisesta maailmasta - se heijastelee juuri tätä kehitystä. Siinä missä suomen vastine "hikipinko" viittaa lähinnä koulussa esiintyvään koenumeropyrkyryyteen, "nörtti" määrittelee koko ihmisen sosiaalisen aseman.

Mielenkiintoista tässä asiassa on se, että kyseinen yläaste ja lukio ovat nykyään ämteeveen lukiovertailun alimmassa kolmanneksessa, ja ovat varmaan aina olleetkin. Mikään eliittikoulu se ei siis ollut.

Voisi ajatella, että jos poikaoppilas saa olla vapaasti nörde, hänestä tulee outo ja friikki otus joka ei koskaan saa naisia ja jolle kaikki nauravat. Tämä ei pidä alkuunkaan paikkaansa. Jos koulussa saa olla sellainen kuin on, siis niin ettei koskaan tajuakaan olevansa outo johonkin perusnuoreen verrattuna, kehittyy sen verran tasapainoiseksi, ettei sosiaalinen elämä tulevaisuudessakaan kärsi. (Koko "sosiaalinen elämä" -käsite muuten on toivottoman anglosaksisesti värittynyt sekin.)

Ei kommentteja: