14.10.03

Muutama vuosi sitten Niken mainoksessa oli kameraa suurin silmin tuijottava punnertava mies edestäpäin kuvattuna, ja teksti Entä jos sinulla ei olisi rajoja. Ensinäkemältä luin tekstin muodossa Entä jos sinulla ei olisi raajoja.

Luin juuri Mikko Rimmisen runoteoksen Sumusta pulppuavat mustat autot. Mainio teos, mutta runojen nimet tuntuvat olevan yhden pykälän verran vinossa. Linkittämäni esittelyn perusteella se onkin tarkoituksellinen tehokeino eikä bugi. Itse olin valmis vierittämään syyn huolimattoman taitto-ohjelman käytön niskoille. Tuo on juuri sen tyylinen virhe, jota taitto-ohjelmilla on helppo tehdä silmänräpäyksessä ja sitten niille on sokea kunnes näkee julkaisun painettuna, minkä takia taittamaansa painettua julkaisua ei kannata koskaan vilkaistakaan.

Suomen puhekieleen on syntymässä määräinen artikkeli, vilkaiskaapa aiheesta tehtyä väitöskirjaa (PDF-muotoisena tästä). Vau, tämähän on ihan paradigman muutos -matskua, en tosin jaksa koko väikkäriä lukea. Puhummeko vuonna 2030 tyyliin: Hei, mä meen The Nukkumaan? En tiä, mutta kuulin bussissa lauseen Titta på den där kaivinkone som kaivaa, mikä on kyllä klassikkoainesta.

Itse olen tuumaillut täytesanojen pituuksia. Seuraavassa havaintojani

tota - Suur-Helsinki, urbaani syke ja urbaanikkojen lyhyt keskittymiskyky vaatii lyhyttä ilmaisua ettei ajatus unohdu

totnoin - Helsingin ympäryskunnat, niissä elämäntahti on rauhallisempi

totanoinaa - Porvoo, pulssi hidastuu edelleen

ja kaikkien täytesanojen kuningas

totanoinaaniinköö - Kymi, jossa asiat aprikoidaan huolella ja perusteellisesti.

Ei kommentteja: