10.10.03

Luontoa valaisintolpassa

Tänään Turunväylää ajaessani näin kotkan valopylvään päässä istumassa. Ihan saman näköinen kuin valokuvissa, ruskea iso lintu ja keltainen käyrä nokka. Ehkä se sittenkin oli haukka, en tiedä, mutta millä haukalla on muka niin selvästi keltainen nokka? Haukat ovat kyllä yleisempiä, Helsingissä näkee haukkoja muutaman kerran viikossa ihan keskustassakin, kun osaa katsoa.

Mitä kotka tekee katuvalaisimen päällä? Antaa varmaan autojen tehdä tappotyön ja hyödyntää sitten raadot. Joka päivä näen ainakin kaksi tai kolme eläimen raatoa tienpenkalla, ne ovat kai rusakoita tai supikoiria. Riittävän älykäs petolintu ei jaksa nähdä vaivaa eläinten jahtaamiseen ja lahtaamiseen, kun ne saa valmiiksi tapettuna tienpenkalta. Turunväylä, tuo lihatiski kotkien supermarketissa.

Millaisenkohan valintapaineen autot aiheuttavat rusakko- ja supikoirapopulaatiossa? Karsiutuvatkohan liian rohkeat yksilöt, jolloin jäljelle jää arempia?

Kerran Katajanokalla kerrostalon seinään törmäsi pöllö keskellä päivää ja taittoi niskansa. Ehkä pöllöt eivät todellakaan näe valoisassa hyvin. Vein sen huvikseni eläinmuseoon, jossa biologi tunnisti otuksen sarvipöllöksi ja kertoi pöllöistä varsin pitkään. Oli mukavaa tavata joku työstään innostunut.

---

Kissa on eläin joka osaa istua paikoillaan levollisen tarkkaavaisena toisella tavalla kuin yksikään toinen eläin. Minusta tätä nimenomaista kissan olemisen tapaa kuvaa hyvin lause "ilmentää Buddha-luontoaan". Pöydällä liikkumatta istuva, rauhallisesti maailmaa tarkkaileva ja sen kanssa sopusoinnussa oleva kissa ilmentää Buddha-luontoaan, ei sitä toisin voi sanoa.

Ei kommentteja: