28.9.03

Tenniszpalatsissa on Game On -näyttely, johon sisältyy taideteos nimeltä "Flu_IDs". Jestas että on teoksella typerä nimi. Teoshan saattaa tietysti olla vaikka kuinka hyvä, mutta nimi on roskaa. Minua ärsyttää kaikenlainen kikkaenglanti taideteosten nimissä, olkoonkin että tässä tapauksessa teoksen toinen tekijä on englantilainen. Sanaleikin sisältävä kikkaenglanti on erittäin halvan oloinen tapa saada taideteos vaikuttamaan älykkäältä, ja ennen kaikkea sanaleikillä voidaan mukamas osoittaa, että teos on vaikkapa "monitahoinen, todellisuuden eri puolien kohtaamisten välisiä rajapintoja luotaava elämysympäristö". Kyseessä on kuitenkin pelkkä sanasumu, joka niin usein tulee taidemaailmassa vastaan.

Joka tapauksessa otaksun pelkän pöljän nimen perusteella, että teos on idealtaan huono ja teknisesti kökkö, kuten suuri osa multimediataiteesta muutenkin. Edes tekijöiden puljun Meetfactoryn (taas kirottu sanaleikki!) sivut eivät vakuuta teknisellä toteutuksellaan saati sisällöllään.

Minulla, ahkeralla Kiasman kävijällä, on jo pitkään ollut tunne, että multimediataiteilijat tekevät multimediataidetta lähinnä toisilleen. Teokset ovat sisällöltään keskinkertaista huttua, useimmiten niiden kompastuskivenä on nimenomaan teknisen osaamisen puute ja siitä(kin) kumpuava ideoiden rajoittuneisuus. Multimediataide taitaa olla ainoa taiteenlaji, jossa taiteilijoilla on hallussaan vähemmän teknistä osaamista, ideoista nyt puhumattakaan, kuin monilla muilla multimedia-alan ihmisillä. Tämä ilmenee upeasti siinä, että tietokonepelit tai demot sekä pesevät että rumpukuivaavat multimediataiteen mennen tullen ja noin niinkö ohimennen. Mutta multimediataidetta varten saa todennäköisesti apurahaa varsin helposti, ja pääseehän sitä olemaan sitten ajan hermolla oleva taidehemmo tai -hemmotar.

No, yhden hyvän multimediateoksen olen nähnyt. Googlella en löydä siitä tietoja, mutta se oli rakennettu eri kaupunkien jalkakäytäviltä löytyneiden solmujen ympärille. Maastahan löytää aika helposti kaikenlaisia solmittuja narunpätkiä, jos katsoo tarkasti. Idea oli hyvä, toteutus viimeistelty ja teos kaiken kaikkiaan mainio.


1 kommentti: